Kásler: Tíz kórházban váltanának főigazgatót
Az emberi erőforrások minisztere egy, a kormányközeli Pesti Srácoknak adott interjúban arról beszélt: hatékonyabb gazdálkodást végző intézményvezetőkre van szükség a kórházak eladósottságának megszüntetése érdekében, ezért 10 kórházban már ki is írták a vezetői pályázatokat.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtóbeszélgetésen tájékoztatta a média képviselőit az egészségügyben zajló folyamatokról. A beszélgetésről a Pesti Srácok számolt be részletesen.

A kórházak finanszírozásával kapcsolatban a miniszter kifejtette, hogy az az alapelv, hogy mindig annak az intézménynek térítse meg a költségeket az állam, ahol a kezelés ténylegesen megtörténik. Jelenleg ugyanis alapvetően lélekszám alapján zajlanak a kifizetések. A kilencvenes évek közepén alakították ki a ma is meglévő finanszírozási rendszer alapjait, amely rendszer azóta sokat torzult. Ez nem meglepő Kásler szerint, aki saját tapasztalataira hivatkozva elmondta, hogy a gyógyítás módja – az orvostudomány rohamos fejlődése miatt – rendkívüli mértékben átalakult. A finanszírozási rendszer említett torzulásai jöhetett létre az a helyzet, hogy a kórházak adósságának mintegy kétharmadát 28 intézmény okozza. Ezért is hirdettek meg 10 kórházban is vezetői pályázatokat, hogy olyan szakemberek kerülhessenek az intézmények élére, akik képesek elérni a hatékonyabb gazdálkodást.

A Pesti Srácok megkérdezte a minisztert, hogy az állami intézményeknél is szankcionálni kívánják-e az anyagi visszaéléseket, amire a miniszter határozottan kijelentette, hogy a kiírt kórházigazgatói pályázatok azt a célt is szolgálják, hogy az állami rendszerben is mindenkor megfelelően kezeljék a rendelkezésre álló forrásokat. „Kiírtunk 10 pályázatot” – mondta a miniszter. „Eddig” – tette hozzá erős hangsúllyal. Kásler Miklós elmondta, eddig az volt a gyakorlat, hogy a tartozást felhalmozó kórházak adósságát az év végén az állam konszolidálta. Azon dolgoznak a minisztériumban, hogy előre a megfelelő helyeken tegyék be a pénzt a rendszerbe, és ne utólag keljen reparálni a helyzetet.

A teljes cikk az alábbi címen olvasható.

Forrás: pestisracok.hu
Kelt: 2019-03-26