Nő a HPV-védőoltást kérő szülők aránya
A tavalyinál kevesebben utasították vissza az ingyenes védőoltást, az átoltottsági arány 74-75-ről 78 százalékra emelkedett – írja a Világgazdaság a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának információi alapján.

A 2018–2019-es tanévben 8710 szülő nyilatkozott arról, hogy nem kéri a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást hetedikes lányának, míg tavaly még tízezer szülő mondott nemet az ingyenes vakcinára – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya.

A kormány a 2018-ban lezárult közbeszerzési eljárás keretében 2020-ig a lányok HPV-oltására 3,4 milliárd forintot biztosít.

Az idei tanévben a védőoltásra jogosult lányok száma 46 ezer volt. Az iskola-egészségügyi szolgálatokhoz 45 724 szülői nyilatkozat érkezett vissza, közülük 422 szülő azért nem kérte a vakcinát, mert gyermeke korábban már megkapta az oltást. Tavaly ősszel 36 974 lánynál kezdték meg az oltási sorozatot – írja a lap.

A fenti eredményeknek köszönhetően a korábbi évekhez képest javultak Magyarországon a HPV-átoltottsági adatok: az idei tanévben már 78 százalék körüli az átoltottsági arány, míg korábban 74-75 százalékon állt.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint a HPV elleni oltási kampányokat bevezető európai országok között az átoltottság eléri a 75 százalékot. Magyarországon a méhnyakrák vezető haláloknak számít, a mellrák után a második leggyakoribb nemi szervi daganat. Évente 1200-1300 magyar nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, az érintettek fele életét veszti a daganatos megbetegedés miatt – teszi hozzá a Világgazdaság.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2019-03-26