Szülés utáni depresszióra adható gyógyszert engedélyeztek az Egyesült Államokban
Napokon belül hathat az az új, szülés elleni depresszió kezelésére szolgáló gyógyszer, amit a múlt héten engedélyeztek az Egyesült Államokban, amíg az eddigi kezelések hatása csak hetek múltán jelentkezett. Az új gyógyszer statisztikailag jelentős haszna 30 napig tartott ki a 60 órás kezelést követően – írja a hirado.hu amerikai lapértesülések alapján.

Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) múlt kedden fogadta el a brexatonole-t, mint az első szülés utáni depressziót, vagyis a leggyakoribb gyermekszüléssel kapcsolatos komplikációt megcélzó gyógyszert – írja a hirado.hu a Scientific American cikke alapján. Sok esetben kezeletlen ez az állapot, mivel a kismamák tartanak a megbélyegzéstől.

A gyógyszer Zulresso néven kerül majd forgalomba. Az Egyesült Államokban évente 400 ezer anyukát érint a szülés utáni depresszió a rendelkezésre álló adatok alapján. A szakemberek szerint mindössze az esetek felénél azonosítják és kezelik az állapotot, ezért üdvözlik a Zulresso érkezését – írja a lap.

„A szülés utáni depressziónak ismereteink szerint hormonális kiváltó okai lehetnek leginkább, így hormonális kezeléssel orvosolható, mint amilyen a Zulresso is. Csökkenti a megbélyegzés lehetőségét, növeli a sikeres azonosítások számát, és bátorítja a nőket a segítségkérésre” – mondta Dr. Lucy Puryear, texasi orvosi igazgató.

Az új gyógyszer alkalmazását logisztikai kihívások és biztonsági intézkedések korlátozzák. A gyógyszert intravénás infúzión keresztül adják be, több mint 60 órás időtartam alatt. Szédülést, álmosságérzetet, nyugtató jellegű hatást és ájulást okozhat, emiatt az FDA fekvőbeteg létesítményhez vagy kórházhoz kötötte az alkalmazását, ahol a nők megfigyelhetők.

Három klinikai próbán keresztül, amely több mint 200 szülés utáni depresszióval küzdő nő bevonásával zajlott, a Zulresso átlagosan 17 pontos csökkenést eredményezett a HAM-D összpontszámát illetően, amely a depresszió súlyosságának gyakori mérőszáma. Ez az eredmény 13 ponttal volt kevesebb a placebók hatásához képest. Statisztikailag jelentős hatása 30 napig tartott a 60 órás kezelést követően.

Ahogy a Világgazdaság online cikke megjegyzi: a 2016-ban és 2017-ben végzett kísérleteket követő 30 nap során a betegek 94 százalékánál nem lépett fel ismét mentális zavar. A leggyakoribb mellékhatások a fejfájás a betegek 15,7 százaléka körében, a szédülés 13,6 százalék esetében, az aluszékonyság vagy a túlzott álmosság pedig a betegek 10,7 százalékánál jelentkezett.

Forrás: hirado.hu/vg.hu
Kelt: 2019-03-25