Petícióban követelik a magyar orvosképzés önállóságának helyreállítását
A marosvásárhelyi önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés intézményes helyreállítását követelő petíciót adtak át erdélyi magyar politikai szervezetek kedden Ecaterina Andronescu román oktatási miniszternek Bukarestben – írja az MTI.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ügyvezető elnöke a Székely Nemzeti Tanáccsal közösen kezdeményezett petícióra összegyűlt több mint 16 ezer aláírást is átadta a tárcavezetőnek. A küldöttség önálló magyar kar létrehozását sürgette – a már magalakult angol kar mintájára – az immár Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemként (MOGYTTE) működő intézményben, és a MOGYTTE „multikulturális jellegének törvényi garantálását” követelte.

Az EMNT és EMNP képviselői emlékeztették a minisztert, hogy korábbi mandátuma idején, 2012 őszén „békéltetőként” utazott Marosvásárhelyre, ahol Victor Ponta akkori kormányfővel közösen egy utóbb be nem tartott hétpontos megállapodással szerelték le a – megalakulásakor még magyar intézményként működő, majd kétnyelvű vált – Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatóinak és hallgatóinak tiltakozását, amelyet az oktatási törvény megsértése, a magyar tagozat szervezeti önállóságának elszabotálása váltott ki.

A 2011 óta hatályos román oktatási törvény ugyanis előírja, hogy a multikulturális egyetemeken a nemzeti kisebbségek nyelvén működő oktatást önálló főtanszékekbe (intézetekbe) kell szervezni. Ezt a MOGYE román többségű szenátusa az egyetemi autonómiára hivatkozva következetesen megtagadta, sőt, tavaly a magyar oktatók tiltakozása ellenére eldöntötte, hogy a MOGYE egyesül a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetemmel.

Toró T. Tibor a keddi találkozó után az MTI-nek elmondta: amikor az aláírásgyűjtést tavaly elkezdték, a két egyetem egyesítése még csak szándék volt. Ezért most egy levelet is hagytak az oktatási miniszternél, amelyben pontosították az intézményegyesítés nyomán előállt új helyzethez igazított követeléseket.

Ebben felhívták a figyelmet, hogy veszélybe került az egyetem multikulturális jellege, hiszen az összevont MOGYTTE nem szerepel az oktatási törvény által megnevezett multikulturális egyetemek között. Bár a miniszter ezt cáfolta, a kezdeményezők – a jogi félreértelmezés lehetőségét kizárandó – ennek a hiányosságnak a pótlását kérték Ecaterina Andronescutól.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-03-13