Leszavazta a parlamenti bizottság az SMA-gyógyszer támogatásának kiterjesztését
Egy gyógyszer segít csak annak a 120 magyar betegnek, aki egy ritka izomsorvadásos betegségben szenved, de a készítmény magas ára miatt eddig a támogatást egyéni alapon ítélték meg.

A Parlament illetékes bizottsága leszavazta a mindenkinek ingyenes gyógyszert lehetővé tevő ellenzéki javaslatot – írja a hvg.hu, amely úgy tudja: a kormány saját javaslatot készül benyújtani.

Egy betegnek egy évnyi adag 138 millió forintba kerül, ezért a rászoruló 120 betegből csak 38 kap TB-támogatással abból a gyógyszerből, ami az SMA nevű izomsorvadásos betegség elleni egyetlen, az állapotromlást megállító készítmény. Ezért ilyen betegek látogattak el a Parlamentbe a Költségvetési Bizottságba, hogy Rig Lajos jobbikos képviselő előterjesztését és az arra születő bizottsági reakciót megismerjék.

Rig szerint 4,1 milliárd forintra lenne szükség az összes beteg ellátására – sokan csak e gyógyszer segítségével tudnak lélegezni. A bizottság végül elvetette Rig javaslatát. A hvg.hu úgy tudja: állítólag az Emmiben már készül egy másik javaslat a megoldásra.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2019-03-13