WHO: Évi 300 ezer gyerek hal meg hamis gyógyszerek miatt
Sürgős nemzetközi összefogást sürget az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután éves szinten közel 300 ezer gyermek haláláért hamis gyógyszerek tehetők felelőssé. A legnagyobb problémát a sárgaláz, tüdőgyulladás, és a krónikus betegségekre szedett gyógyszerek jelentik – írja az Index.hu a CNN híre alapján.

A WHO három csoportra a gyermekek egészségére nézve kockázatot hordozó szereket:

• Hamisított gyógyszerek, amelyek csomagolása szándékosan félrevezető a gyógyszer eredete, vagy összetevője terén.
• Gyenge minőségű gyógykészítmények, amelyek bizonyos szabványoknak nem felelnek meg, például valamelyik hatóanyagból nem tartalmaznak elegendő mennyiséget.
• Nem regisztrált készítmények, amelyeket nem teszteltek, és nem hitelesítettek.

Az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene szakfolyóirat hétfői tanulmányában kiemeli, hogy míg 2008-ban 29 terméket találtak 75 országban, addigra 2018-ban 95 hamisított készítményt találtak 113 országban, és ez még egyáltalán nem biztos, hogy a legpontosabb adat, hiszen első sorban a szegénység által sújtott országokat vizsgálják, ahol nagyobb a valószínűsége a járványoknak, és az illegális szerek felbukkanásának is – írja az Index.hu a CNN tudósítására hivatkozva.

Az egyik legsúlyosabb kockázatot a malária által sújtott országok jelentik, mivel a betegség évente 150 ezer gyermek halálát okozza. A másik veszélyeztetett terület a szegényebb országok területén tüdőgyulladásra adott hamisított antibiotikumok okozzák, ami legalább ugyanannyi gyermek haláláért felelős. Ezek mellett egy új, harmadik feltörekvőben lévő ágazat a krónikus betegségekre forgalmazott gyógyszerek csoportja, amelybe többek között a hamis vérnyomáscsökkentők tartoznak – írja a lap.

A WHO szerint széleskörú, nemzetközi összefogásra van szükség, hogy meg tudják fékezni az ipar további terjedését.

Az Index.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: index.hu
Kelt: 2019-03-12