Újra kapható a Cordarone
Ahogy korábban több lap megírta, január közepén kifogytak a készletek Magyarországon a Sanofi veszélyes szívritmusszavarok megelőzésére szolgáló készítményéből. A 24.hu az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójára hivatkozva azt írja: a szer ismét kapható a patikákban.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, Szentiványi Mátyás az InfoRádióban elmondta, ismét kapható a patikákban a szívgyógyszer, amit mintegy 10 ezer szed az országban.

Mint mondta, a Cordarone-hiányt egy gyártási probléma okozta, amit a cég jelentett az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet felé, ez a probléma a közelmúltban elhárult, így a gyógyszer péntek óta újra kapható – írja a 24.hu.

Szentiványi szerint a hiány nem jelentett kockázatot, nem fordulhatott elő, hogy a betegek terápia nélkül maradtak. Elmondása szerint a gyógyszer a szokott módon más gyógyszerekkel is helyettesíthető volt, mivel ilyen helyzetekben lehet az intézethez fordulni egyedi importengedély-kérelemmel, illetve kontingensengedély-kérelemmel, ami azt jelenti, az adott gyógyszerekből többet lehet behozni a korábban megengedettnél.

A készítmény hiánya körülbelül 10 ezer embert érintett Magyarországon. A hiány kialakulásának lehetséges okairól korábban az Index.hu közölt részletes cikket.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2019-03-11