Új orrsprayt engedélyeztek Amerikában a súlyos depresszió kezelésére
Ketaminszármazékot tartalmazó orrsprayt engedélyezett súlyos depresszió kezelésére az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) – írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

Az FDA közleménye szerint a Johnson&Johnsonhoz tartozó Janssen Pharmaceuticals által gyártott szert csak szájon át szedhető antidepresszánssal együtt, kizárólag a „kezelésekre nem reagáló depresszióra” lehet használni, vagyis olyan súlyos esetekben, amikor más orvosságok nem hatnak – írja a hvg.hu az FDA közleményét idézve.

A páciensek a Spravato nevű orrsprayt csak akkreditált orvosi rendelőben vehetik igénybe, haza nem vihetik, mivel mellékhatásai között az erős nyugtatóhatás, valamint figyelem- és gondolkodászavar is szerepel. Minden pácienst, aki a kezelésben részesül, regisztrálnak és nyomon követik őket, hogy a szer biztonságát és hosszú távú hatásait ellenőrizhessék.

A ketamint orvosok és állatorvosok régóta használják fájdalomcsillapításra, valamint illegális partidrogok gyakori alapanyaga is. A most engedélyezett spray hatóanyaga közeli kémiai rokona az ofketaminnak, melyet évtizedek óta használnak műtétet előkészítő, erős fájdalomcsillapításra. Az 1990-es években a rave irányzat illegális drogként kezdte használni, mivel pszichedelikus reakciókat vált ki. Legújabban néhány orvos – az FDA hivatalos jóváhagyása nélkül – depressziós pácienseket kezelt vele – írja a lap.

Az 1980-as évek vége, a fluoxetin elterjedése óta nem történt fontosabb innováció az antidepresszánsok területén. A ketamin és az orrsprayben lévő származéka másképp működik, mint a szerotonin hormon visszavételét gátló fluoxetin: a glutamát nevű anyagra hat, melyről úgy vélik, visszaállítja az agyi kapcsolatokat, amelyek segítenek enyhíteni a depressziót.

Forrás: MTI/hvg.hu
Kelt: 2019-03-11