Eduline: Magas a lemorzsolódás az orvosi szakokon
Rengeteg diák képtelen befejezni az orvosi egyetemi képzést, van olyan terület, ahol kétharmados a lemorzsolódás aránya. Holott kéne az utánpótlás, 2020-ig sok 1500 orvos, gyógyszerész megy nyugdíjba – írja a hvg.hu az Eduline cikke alapján.

Nemcsak az elvándorlás és az elöregedés a gond a magyar egészségügyi helyzet legégetőbb problémája, az orvoshiány területén, az Eduline cikke szerint a képzés során történő lemorzsolódás is nagy. A 2010-11-es tanév során beiratkozott diákok egyharmada lemorzsolódott, azonban a dentálhigiénikus alapképzésen 67 százalék, azaz a diákok kétharmada kényszerült távozni, de a mentőtiszt, ápolás, betegellátás szakokon is 40 százalékos a lemorzsolódás. A legkevesebben az általános orvosi, a gyógytornász és a fogorvosi képzést hagyják ott.

A hvg.hu összefoglalója ugyanakkor hangsúlyozza: utánpótlásra nagy szükség lenne, mivel 2020-ig ezer orvos, 185 fogorvos és 120 gyógyszerész megy nyugdíjba. Az állam megpróbálja csökkenteni a lemorzsolódást, például most már az alapszakos ápolók is pályázhatnak az akár évi 640 ezer forintot is jelentő Mihalicza-ösztöndíjra.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2019-03-05