Hamarosan tájékoztatót kell adni a homeopátiás készítmények mellé
Március közepétől a homeopátiás gyógyszer mellé tájékoztatót is kell adnia a patikusnak a gyógyszer kiváltásakor – írja a Weborvos.hu a Világgazdaság cikke alapján.

Március közepétől megváltozik a homeopátiás szerek gyógyszertári kiszolgálása – közölte a Világgazdasággal Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. A patikában a termék mellé tájékoztatót kell adnia a gyógyszerésznek, amelynek tartalmaznia kell egyebek között, hogy „a homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt. A homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, és ha a beteg tünetei súlyosbodnak, arról tájékoztassa orvosát, gyógyszerészét.”

A tájékoztató szövegre Hankó Zoltán szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a gyógyszerészszakma, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület és a gyógyszergyártók is rábólintottak. A MGYK megállapodott az ágazatban dolgozó hat-hét gyógyszertári rendszergazdával, hogy fejlesztik és frissítik a patikai szoftvereket március közepéig. Hankó Zoltán hozzátette, hogy a szövegtől valamennyire eltérhetnek a patikák. Az egyik megoldás, hogy a homeopátiás gyógyszer kiszolgálásakor a blokkon szerepeljen a tájékoztató szöveg, de a gyógyszertár más módszert is választhat az ajánlásban szereplő írásos tájékoztató átadására.

Magyarországon a lakosság 2–4 százaléka használt már homeopátiás gyógyszert, ami nem számít kiugróan magas aránynak: Belgiumban, Litvániában és Svájcban a lakosság 7–10 százaléka vásárol homeopátiás terméket a patikákban, Ausztriában, Franciaországban és Németországban az arány eléri a 11–13 százalékot – jegyzi meg a Weborvos.hu.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2019-03-05