A magyarok több mint fele a hálapénz utólagos elfogadását is büntetné
A válaszadók 56 százaléka szerint a büntetőjogi szabályozásnak a hálapénz beavatkozás előtti elfogadásához hasonlóan kéne szabályoznia azt is, ha egy orvos a műtét után fogad el paraszolvenciát – derült ki az MTA reprezentatív kutatásából, amely a lakosság büntetőjogi ismereteit mérte fel.

A 2018 októberében, 1200 fős mintán elvégzett adatfelvétel arra kereste a választ, hogy mennyire ismeri a magyar lakosság a büntetőjogot, mennyire képes követni annak változásait, illetve hogy ezt hogyan befolyásolja az iskolázottság és a médiafogyasztási szokások.

A még folyamatban lévő kutatás a hálapénz büntetőjogi megítélésével kapcsolatos kérdéseket is tartalmazott. Az előzetes eredmények szerint a válaszadók 71 százaléka helyesen tudta, hogy a jelenlegi Btk. szerint nem bűncselekmény a hálapénz műtét utáni elfogadása, azzal azonban már csak a válaszadók majdnem fele (49%) volt tisztában, hogy bűncselekményt követ el az az orvos, aki 30 000 forintot kért az ingyenes ellátásra jogosult betegtől (pedig büntetőjogunk ezt már több évtizede így szabályozza). A kutatás hipotézisével összhangban a legalacsonyabb szintű a szabályozási újdonság ismerete volt, így a válaszadók egyharmada (34%) volt csak tisztában azzal, hogy az előny műtét előtti elfogadása ma már bűncselekménynek számít – írja a kutatás eredményeit összegezve az Index.hu.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy a válaszadók hogyan szabályoznák a hálapénz elfogadását, ha az ő erkölcsi belátásukon múlna. Az erre adott válaszokból kiderült: a lakosság 56 százaléka a hálapénz utólagos elfogadását is büntetné. Azok aránya, akik az egészségügyi korrupciót minden elemében a mai büntetőjogunknak megfelelően szabályoznák, mindössze 13 százalék volt.

Az MTA eredeti közleménye az alábbi címen olvasható.

Forrás: index.hu
Kelt: 2019-02-26