Eurostat: A magyar lakosság 60%-ának anyagi nehézséget okoz a gyógyszerek kiváltása
A hazai népesség többségének gondot jelent kiváltani a gyógyszereit, majdnem 20 százalék mondta azt, hogy anyagilag komoly, míg további 40 százalék azt, hogy valamilyen szintű nehézséget okoz neki a gyógyszerek kiváltása – írja a Pénzcentrum az Eurostat adatai alapján.

A magyarok csaknem 60 százalékának jelent anyagi megterhelést a gyógyszerek megvásárlása – írja a Pénzcentrum az Eurostat adatai alapján. Kiderült, hogy itthon az emberek 17,1 százalékának nagyon súlyos kiadás a felírt gyógyszerek megvásárlása, míg 41,1 százalékuknak okoz „valamennyi terhet” a gyógyszervásárlás. Európai szinten 12,6 százaléknak komoly probléma a gyógyszervásárlás, 38,7 százalék pedig nagy terhekről vallott.

A régióban és egyben az EU-ban a legrosszabbul a lengyelek állnak, ahol csupán az emberek 3,5 százalékának nem jelent anyagi terhet a gyógyszerek kiváltása. 39,7 százalék súlyos teherről, 56,8 százalék pedig komoly nehézségekről vallott. Bulgáriában 32,6 százaléknyian vannak azok, akik nehezen engedhetik meg maguknak a szükséges gyógyszereket, és 55,2 százaléknak is bajos a vásárlás. Szlovákiában az emberek valamivel több mint fele mondta, hogy nehézséget jelent neki gyógyszert venni, 21 százaléknak „nagyon nagy teher” a patikába járás.

A Pénzcentrum teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: penzcentrum.hu
Kelt: 2019-02-20