Ötödével csökkent a Magyarországon folytatott klinikai vizsgálatok száma
Az elmúlt négy évben közel ötödével csökkent a Magyarországon folytatott új klinikai vizsgálatok száma.

A trend a 2020-ban életbe lépő új uniós szabályozás nyomán tovább romolhat, ennek megakadályozása érdekében az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) kormányzati beavatkozást, felelős kormányzati vezető kinevezését és kutatás-fejlesztési költségek gyógyszeripari különadókból való leírhatóságát sürgeti – írja a Napi.hu Holchacker Péterrel, az AIPM igazgatójával folytatott háttérbeszélgetés alapján.

Néhány éve a gyógyszerfejlesztéshez kapcsolódó klinikai vizsgálatok még 90-100 milliárdos értéket termeltek Magyarországnak a vizsgálatban résztvevő több ezer orvos és szakdolgozó bérét, az évente mintegy 20 ezer beteg terápiáját, az alvállalkozói kör jövedelmét, és mindezek adóvonzatát figyelembe véve. Az elmúlt négy évben az új klinikai vizsgálati kérelmek és engedélyezett klinikai vizsgálatok száma csaknem 20 százalékkal csökkent, a klinikai vizsgálati piacon régiós szinten korábban vezető szerepet játszó Magyarország elvesztette ezt a pozícióját – írja a Napi.hu.

A lap hozzáteszi: míg 2015-ben 337 új klinikai vizsgálat indult, tavaly már csak 290, ami az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint az értékteremtésben is legalább ugyanilyen arányú visszaesést hozott. Ebben az AIPM szerint a betegregiszterek hiánya, a vizsgálatok indítását lehetővé tévő szerződéskötési folyamat akadozása, a klinikai vizsgáló helyek színvonalának egyenetlensége, illetve a betegek vizsgálatba vonásának nehézségei is szerepet játszottak.

Holchacker Péter a lapnak nyilatkozva ágazati összefogást, illetve a kutatás-fejlesztési kiadások a gyógyszeripart sújtó különadóból való leírhatóságát sürgette, hozzátéve, hogy a klinikai kutatások számának növelése akár 20-30 milliárd forintos többletbevételt is jelenthetne a nemzetgazdaságnak.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2019-02-20