Újabb pályázatot írtak ki a háziorvosi praxisok betöltésére
A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) összesen 1,25 milliárd forintos keretösszeggel írt ki pályázatokat, az elnyerhető legmagasabb támogatási összeg négymillió forint – írja a Weborvos.hu a NEAK közlése alapján.

Praxisjoggal nem rendelkező háziorvosok részére a praxisjog megvásárlásához vissza nem térítendő támogatás nyújt az állam a háziorvosi életpályán való elinduláshoz/újrainduláshoz. A pályázattal a praxisjogukat értékesíteni kívánó háziorvosok pótlását igyekeznek biztosítani annak érdekében, hogy a betöltetlen szolgálatok száma csökkenjen, illetve ne növekedjen – írja a Weborvos.hu a NEAK honlapján megjelent tájékoztató alapján.

A tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint a háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására idén 1,25 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az önálló orvosi tevékenységet egyéni vállalkozóként folytató háziorvos jogosult a praxisjog vételárának költségként (egyösszegű értékcsökkenési leírásként) történő elszámolására. Bármely más működési forma esetén a támogatási összeg a pályázó magánszemély egyéb jövedelmének minősül, így a támogatás összege után 15 százalékos személyi jövedelemadó és 19,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulás-fizetési kötelezettség keletkezik. A leírtak alapján egyéni vállalkozó háziorvos esetén a NEAK a támogatást nettó összegben állapítja meg és folyósítja a nyertes pályázó részére. Minden más működési forma esetén a támogatást bruttó (a 15 százalékos személyi jövedelemadó összegével növelt) összegben állapítják meg, azonban ez esetben is a támogatás nettó összeget utalják át, mivel a 15 százalékos személyi jövedelemadót a NEAK – adóelőlegként – a támogatás összegéből levonja és erről az igazolást a pályázó részére kiállítja. A 19,5 százalékos szociális hozzájárulás-kifizetési kötelezettség a NEAK-ot terheli.

Az elnyerhető támogatási összeg maximum négymillió forint azzal, hogy a pályázat kiírója fenntartja magának a jogot arra, hogy a pályázott összegnek csak egy részét ítélje meg támogatásként.

A pályázati felhívás az alábbi címen olvasható.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2019-02-14