Friss kutatás: A szkizofréniában szenvedők 62 százaléka kap megfelelő tájékoztatást
A szkizofréniáról a megkérdezettek csupán 62 százaléka kapott számára érthetően megfogalmazott felvilágosítást a betegség diagnosztizálását követően – írja a Világgazdaság a Janssen-Cilag friss kutatására hivatkozva.

A szkizofrén betegek 67 százaléka emlékei szerint a tünetek jelentkezését követő 3 hónapon belül orvoshoz fordult, közel harmaduk (29 százalék) azonban 3 hónapnál is többet várt ezzel – írja a Világgazdaság online egy közelmúltbeli hazai felmérésre hivatkozva, amelyet a Janssen-Cilag Kft. kezdeményezett.

A felmérésből szintén kiderült, hogy szkizofrénia diagnózisával való első találkozást a páciensek döntő hányada traumatikusan élte meg. A diagnózis közlésekor a betegek emlékeik szerint

• a félelem, rémület (30 százalék),
• az elkeseredettség, kilátástalanság (21 százalék),
• az ijedség, nyugtalanság (17 százalék) érzésével szembesültek.

A diagnózis elutasítása, a hitetlenség és értetlenség a betegek harmadánál jelen volt. A szkizofréniáról a megkérdezettek csupán 62 százaléka kapott számára érthetően megfogalmazott felvilágosítást, ez alacsony aránynak tekinthető – írja a lap.

A vg.hu cikke szintén megjegyzi, hogy a szkizofrénia kezelésében rendkívül fontos szerepet játszik a gyógyszeres terápia, a szkizofréniával élők számára nélkülözhetetlen, legmodernebb antipszichotikus gyógyszeres kezelést pedig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kiemelt, 100 százalékos támogatással biztosítja.

A cikk ugyanakkor szintén megjegyzi, hogy az elérhető kezelési lehetőségek teljes spektrumáról csak kevesen kapnak kimerítő tájékoztatást, így a szájon át szedhető kezelésről 30 százalék, az injekciós kezelésről 34 százalék nem kapott információt. Az injekciós kezelést illetően a havonta adandó injekcióról a betegek alig több mint felét (57 százalék), a negyedéves injekció lehetőségről pedig mindössze a negyedét (24 százalék) tájékoztatták.

A teljes cikk az alábbi címen olvasható.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2019-02-14