Hamis rákgyógyszerre figyelmeztet a WHO
Az interneten árult hamis szer pontosan úgy néz ki, mint egy leukémia kezelésére alkalmazott tabletta, de csak paracetamol van benne – írja a hvg.hu a brit The Guardian nyomán.

Az egész világra kiterjedő figyelmeztetést adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy hamis rákgyógyszer miatt, amit Európában és az amerikai kontinensen is terjesztenek. A tabletták csomagolása pontosan úgy néz ki, mint a leukémia több fajtájának kezelésére alkalmazott, ponatinib hatóanyagot tartalmazó Iclusig. Csakhogy az angol használati utasítással forgalomba került hamis gyógyszer kizárólag paracetamolt tartalmaz – írja a hvg.hu a The Guardian cikkére hivatkozva.

A lap idézi Michael Deats-t, a WHO hamis gyógyszereket figyelő csoportjának vezetőjét, aki szerint nem ez az első eset, hogy hamis rákgyógyszerrel találkoznak, habár antibiotikumokat és malária elleni gyógyszerek hamisítása gyakrabban előfordul. „Sajnos időnként a világ minden részéről kapunk jelzéseket hamis mellrák-, prosztatarák- és leukémiagyógyszerekről” – mondta Deats a Guardian-nek.

A 30 x 45 és 60 x 15mg kiszerelésű tabletták egy svájci nagykereskedő gyanúját keltették fel. A svájci hatóságok ezután értesítették az Egészségügyi Világszervezetet. A tablettákat olyan rákos betegek és családtagjaik veszik az interneten, akiknek nincs egészségbiztosítása, így nem tudják maguknak megengedni a kezelést. Annak egyelőre nagyon kevés az esélye, hogy a hamis gyógyszer kereskedelmi forgalomba került – írja a hvg.hu.

Forrás: hvg.hu
Kelt: 2019-02-13