Index: Ezt a 15 gyógyszert szedte a legtöbb magyar 2018-ban
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adatai alapján arról közölt összeállítást az Index.hu, hogy milyen receptköteles gyógyszereket váltottak ki a legtöbben Magyarországon 2018-ban.

A cikk szerint tavaly legalább 1,5 millióan váltottak ki valamilyen antibiotikumot. A hazai népbetegségeket jól mutatja, hogy több mint félmillió embernek írtak fel értágító és vérhigító gyógyszereket, amelyek az infarktus és stroke kezelésére utalnak. Ennél valamivel többen szedtek valamilyen gyomorsavtermelést gátló szert reflux, gyomor- és nyombélfekély gyanúja miatt, félmillió betegnek koleszterinszint-csökkentőt írtak fel, és több százezren váltottak ki köszvény és más mozgásszervi fájdalmak elleni gyógyszert – írja az Index.

A leggyakrabban felírt, tb-támogatásban részesülő gyógyszerekről közölt listát az Index.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 2018-as adatai alapján. A lista a jogszabályi előírások miatt a gyógyszerek nevét nem, csak azok hatóanyagát tartalmazza.

A lista élén az amoxicillin hatóanyagú és enzim-inhibitor antibiotikumok szerepelnek, amelyeket több mint 1 millió 342 ezer felhasználó váltott ki 2018-ban. A listán más antibiotikum-típusok is szerepelnek, így 3. helyen az azitromicin (700 ezer felhasználó), 12. helyen a levofloxacin (476 ezer felhasználó), 13. helyen pedig a cefuroxim (474 ezer felhasználó). Miután azonban a listán a gyógyszert kiváltók taj-számát regisztrálják, egy ember pedig egy év alatt többféle antibiotikumot is kiválthat, ezért félrevezető lenne összeadni a fenti számokat – figyelmeztet az Index.hu, amely a ténylegesen érintett betegek körét 1,5 milliósra becsüli.

A listán szintén előkelő, 2. helyen szerepel a csontritkulás elleni D3 provitamin (708 ezer felhasználó), míg a lista további helyein gyomorsav-szabályozó, szív- és érrendszeri, húgysavcsökkentő, koleszterin- és gyulladáscsökkentő készítmények állnak.

Az Index.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható, míg a Top 15-ös listát tartalmazó inforgrafika ezen a címen tekinthető meg.

Forrás: index.hu
Kelt: 2019-02-12