A Richter 2-3 százalékos árbevétel-növekedést vár idén
Idén euróban számolva 2-3 százalékos árbevétel-növekedést vár a Richter Gedeon Nyrt., ha a rubel árfolyamában nem lesz jelentős elmozdulás – mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Hozzátette: a 2019-es előrejelzésük szerint Magyarországon 0-2 százalék közötti forgalom-növekedés lehet, a kelet-európai országokban stagnálás, a nyugat-európai piacokon pedig 10 százalékos bevétel-növekedést várnak, elsősorban a Richter méhmióma elleni gyógyszere, az Esmya eladásának emelkedése miatt. A gyógyszer forgalma ezen a piacon 35 millió euróra emelkedhet, egy másik, szintén nőgyógyászati készítmény, a Bemfola árbevétele is kétszámjegyű növekedést mutathat a régióban – tette hozzá. Oroszországban kismértékű csökkenést várnak rubelben számolva, az egyéb FÁK országokban nem várnak növekedést, és az Egyesült Államokban sem. Kínában 10 százalékkal csökkenhet a forgalom, a latin-amerikai piacon és az egyéb területeken 0-5 százalék körüli emelkedést terveznek. „Ez így együtt kicsi pozitív növekedésre lesz elég a Richternek jövőre, ami a gyógyszergyártást illeti” – fogalmazott a vezérigazgató.

Orbán Gábor a 2018-ban elért eredményeket értékelve elmondta: nehéz éve volt a Richternek, de a számok alapján eredményesnek nevezte azt. A kedvező hatások között említette, hogy a Vraylar jogdíjbevételek és a kínai előszállítások pozitívan hatottak az árbevételre. A negatívumok között az „Esmya-sokkot” és az árfolyamok hatását emelte ki.

A teljes 2018-as évet meghatározták az Esmyával kapcsolatos fejlemények: a felírási előírások változása a gyógyszer eladásából származó 2017-es 28,7 milliárd forintos árbevételt 8,2 milliárd forintra csökkentette. A gyógyszer piaci helyzete jelentősen megváltozott, tavaly 24,3 milliárd forint értékvesztést könyveltek el emiatt. Idén folytatják a nőgyógyászati portfólió erősítését, amely 411,9 millió eurós árbevételt ért el tavaly, ez a teljes gyógyszergyártási árbevétel 36 százalékát jelentette – mondta a vezérigazgató.

Bogsch Erik, a Richter igazgatótanácsának elnöke elmondta: az egyedi gyógyszer-azonosító rendszer február 9-től hatályos bevezetése komoly beruházást (mintegy 7 milliárd forintot) jelentett a cégnek évek alatt, mindez a működési költségek folyamatos növekedését is okozza, és a gyártósorok lassulásával járt. Az új rendszer a termelékenység 10 és 20 százalék közötti romlását okozta. Hétfőtől párhuzamosan lesznek forgalomban az egyedi azonosító nélküli és azonosítós készítmények. A betegek szempontjából nem okoz fennakadást, azonban a teljes eddig kialakult rendszert a gyártásban, a forgalmazásban és a patikákban felborítja – mondta.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-02-08