Index.hu: Indokolt lehet egy gyógyszer 68 millió forintos ára
A hírportál részletes cikkben számolt be a gyógyszerek fejlesztésével kapcsolatos költségekről. Bár a becslések rendkívül széles tartományban szóródnak, egy új molekula kifejlesztésének költségeit átlagosan egy- és kétmilliárd dollár közöttire becsülik.

„Jelenleg nagyjából 7000 gyógyszerjelölt molekulát fejlesztenek a világon. A tudományos ismeretek bővülésének hála, korábban elképzelhetetlen irányokban (genetikai, nanotechnológiai téren) is folyik fejlesztés. A legmodernebb módszerek alkalmazása azonban a költségeket is megemeli, így a high-end gyógyszerek kifejlesztése hosszadalmas és egyre költségesebb folyamat” – mondta el a hírportálnak Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

„Nagyjából csak minden 5-10 ezredik molekula jut el a kutatások kezdetétől az engedélyezésig. Márpedig a piacra jutó készítményeknek kell finanszírozniuk az összes többit is” – tette hozzá Holchacker, aki jelezte, hogy egy-egy konkrét készítmény fejlesztési költsége üzleti titok, de általánosságban elmondta, hogy egy modern gyógyszer kifejlesztése alsó hangon egymilliárd dollárba kerül, ez azonban, tekintve, hogy egyre célzottabb és specializáltabb fejlesztések zajlanak, akár lényegesen több is lehet.

Az Index.hu cikke megjegyzi, hogy az új gyógyszermolekulák kifejlesztésének költségére vonatkozó becslések rendkívül széles tartományban mozognak. Így van olyan tanulmány, amely szerint a kutatások első fázisainak döntően állami finanszírozása miatt egy új gyógyszer kifejlesztésének átlagos költsége „mindössze” 55 millió dollár, a gyógyszercégekkel jó kapcsolatot ápoló Tuft Gyógyszerfejlesztési Kutatóközpont viszont 2,6 milliárd dollárra becsülte ugyanezt az összeget.

A lapnak nyilatkozva Iglódi-Csató Judit, a GSK kommunikációs igazgatója elmondta: „Az innovatív gyógyszerek kutatás-fejlesztése egy meglehetősen hosszú, idő és költségigényes folyamat. Az első vizsgálatoktól kezdődően átlagosan 12-13 évig tart, amíg egy gyógyszer eljut a betegekhez. De sok esetben ez az idő még hosszabb is lehet. A meningitis B elleni vakcinánk kifejlesztése több mint 20 évig tartott”. A gyógyszercég kommunikációs vezetőjének elmondása szerint „átlagosan egy hatóanyag, molekula kifejlesztése 1,926 milliárd euróba kerül (2016-os adat). Elmondható, hogy 10 ezer hatóanyag közül 1-2 jut át minden fázison és válik piacképes gyógyszer alapanyaggá. Mindez pedig egy gyógyszer piacra kerülése költségeinek csupán egy része.”

Egy, szintén a lapnak nyilatkozó, névtelenséget kérő gyógyszeripari szakértő hozzátette, hogy az árak az orvosi piaci igényeknek megfelelően alakulnak, és jellemzően magasabbak azoknál a betegségeknél, ahol nincs elterjedt és hatékony terápiás megoldás. Így a cikkben nyilatkozó szakértő szerint „nem feltétlenül elrugaszkodott” annak a spinális izomatrófia-gyógyszernek a 68 millió forintos költsége sem, amely az elmúlt hetekben a nyilvános viták középpontjába került.

Az Index.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: index.hu
Kelt: 2019-02-08