Szombattól lép életbe a gyógyszerek egyedi azonosítása
Szombattól lép életbe a gyógyszerhamisítás megelőzését szolgáló uniós szabályozás – a patikákban kapható vényköteles gyógyszerek dobozait biztonsági elemekkel látják el. A hazai gyártóknak húszmilliárdos pluszt jelentett a szerializáció, amit Illés Zsuzsanna, a Humvo elnöke szerint a kutatás-fejlesztési költségek átcsoportosításából, beruházások visszafogásával tudtak kigazdálkodni – írja a Világgazdaság online kiadása.

Évente négy-hat milliárd forint lehet a fenntartási költsége a hazai gyógyszeriparban a február 9-től Magyarországon is bevezetésre kerülő EU-s egyedi gyógyszer-azonosítási rendszernek (szerializáció), amelynek célja a gyógyszer-hamisítás megelőzése – mondta a Világgazdaságnak Illés Zsuzsanna, a Humvo Nonprofit Zrt. elnöke, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója.

A magyar gyógyszerellátási lánc zárt és szigorúan ellenőrzött volt eddig is, de ez nem minden uniós országban volt így. A gyógyszer-azonosításra kidolgozott rendszert nem az állami, hanem a piaci szereplők által létrehozott európai és nemzeti szervezetek működtetik, ez lett Magyarországon a Humvo Nonprofit Zrt. A hazai gyártókra óriási teher hárult a szerializáció miatt.

Az egyedi azonosító gyógyszeresdobozokra való rányomtatásával összefüggő beruházási költségek elérték a húszmilliárd forintot, ebből a hazai kis- és közepes vállalkozásokra mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárult. Az eszközöket minden egyes gyártósoron ki kellett építeni – emlékeztetett Illés Zsuzsanna. Ekkora összeget kizárólag a kutatás-fejlesztési és a beruházási források átcsoportosításával, projektek visszafogásával, megújulási és növekedési, valamint exportpiaci terveik gyengítésével tudtak kigazdálkodni.

A gyógyszertárak vonatkozásában a cikk megemlíti: a Humvónak 2300 patikával kell szerződnie és hozzáférést biztosítani a rendszerhez. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán a lapnak korábban azt nyilatkozta: a patikáknak az eszközbeszerzés 120-150 ezer forintba került, a legkiszolgáltatottabb helyzetbe a vidéki kis patikák kerültek.

A Humvo azt ígéri, hogy akik időben elindították a folyamatot, azoknál működni fog a rendszer e hét szombattól.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2019-02-08