Évi 104 millió forintra nőtt egy korábban ingyenes gyógyszer ára az Egyesült Államokban
Az Easton-Lambert szindrómában szenvedők gyógyítására használt gyógyszer egy kísérleti program keretében éveken át ingyenes volt, a kereskedelmi engedélyt megszerző floridai Catalyst azonban évi 375 ezer dollárra lőtte be az árát – írja a 444.hu a Reuters tudósítása alapján.

A drasztikus áremeléssel kapcsolatban Bernie Sanders korábbi elnökjelölt, a Demokrata Párt baloldali szárnyához tartozó szenátor tett fel írásbeli kérdést a Catalyst Pharmaceuticals nevű cégnek. A cég tavaly novemberben kaptam meg az engedélyt és a kereskedelmi jogokat az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelettől (FDA) a Firdapse nevű készítmény forgalmazására – írja a 444.hu a Reuters nemzetközi hírügynökség tudósítása alapján.

A Firdapse áremelése azért különleges eset a gyógyszeriparon belül, mert a betegek éveken át hozzájuthattak ingyen is az izomgyengeséget okozó autoimmun betegség elleni gyógyszerhez, amit egy apró cég, a Jacobus Pharmaceuticals terjesztett az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) által futtatott programban. A program lényege, hogy ritka betegségekben szenvedő páciensek hozzáférjenek kísérleti gyógyszerekhez a klinikai kísérletek idején, akkor, ha az adott gyógyszernek nincs elérhető alternatívája.

A gyógyszer árát az FDA novemberi engedélyének kiadása után tavaly decemberben évi 375 ezer dollárban, vagyis mintegy 104 millió forintban állapították meg, ami Sanders szerint nemcsak látványos kifosztása az amerikai adófizetőknek, de egyben erkölcstelen kizsákmányolása is azoknak az embereknek, akiknek szüksége van erre a gyógyszerre – írja a 444.hu.

Forrás: 444.hu/Reuters
Kelt: 2019-02-05