Újraszerveznék a gyógyszertári ügyeletet Kalocsán
Egy helyi gyógyszerész javaslata szerint az ügyeleti szolgálatot az állami kórházban működő helyi gyógyszertárnak kellene ellátnia. A város képviselőtestülete egyhangúlag támogatta a javaslatot, de annak hatályba lépéséhez minisztériumi jóváhagyás szükséges.

Ifjabb dr. Kasziba István kezdeményezte a patikai ügyeleti rendszer átszervezését Kalocsán – írja a baon.hu regionális hírportál. Kasziba érvelése szerint a patikák egyre többet költenek az ügyelet ellátására, miközben az alacsony árrések nem fedezik ennek költségét. A nagy anyagi terhet jelentő szolgáltatás jó ideje a magánpatikák dolga, pedig eredetileg állami feladat volt – most ennek átalakítására indult tárgyalás a Magyar Gyógyszerészi Kamara és az illetékes minisztérium között. A patikus azt kérte a várostól, hogy egy javaslattal ők is segítsék az ügy helyi rendezését.

Kasziba szerint „méltatlan”, hogy míg a háziorvosi ügyeletet az önkormányzat finanszírozza, addig a patikai ügyelet esetében a magángyógyszertárak lényegében térítésmentesen látnak el állami feladatot. A gyógyszerész azzal érvel, hogy mivel a Szent Kereszt Kórházban van állami fenntartású gyógyszertár is, ezért a feladatot ennek az intézménynek kellene ellátnia. Azonban ez a gyógyszertár jelenleg „sem anyagilag, sem humán erőforrás biztosításával nem járul hozzá az ügyelethez” – fogalmazott a lapnak.

A lap szerint az önkormányzati képviselő-testület egyhangúlag támogatta a javaslatot, annak hatálybalépéséhez azonban az Emmi jóváhagyására is szükség van.

Forrás: baon.hu
Kelt: 2019-02-04