Közel 200 esetben büntetett a Nébih problémás étrend-kiegészítők miatt
Közel kétszáz esetben, összesen 153 millió forintot is meghaladó értékben szabott ki bírságot a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága (Nébih KÜI) a tavalyi évben problémás étrend-kiegészítők miatt – írja a Világgazdaság online.

Tavaly összesen 195 esetben szabott ki élelmiszerlánc-felügyeleti, élelmiszerellenőrzési, illetve növényvédelmi bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerlánc-biztonsági csalásokkal és hamisításokkal foglalkozó szervezeti egysége, a Kiemelt Ügyek Igazgatósága (Nébih KÜI). A kiszabott bírságok összege 153 171 894 forint volt – írja a vg.hu a Nébih közlése alapján.

A legmagasabb bírság összege a 14 millió forintot is meghaladta, ezt nem nyomon követhető élemiszerek miatt szabta ki a Nébih. A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága tavaly 581 ellenőrzést végzett, ezek során 3187 tétel, összesen 1789,36 tonna élelmiszer forgalomból való kivonását rendelte el.

A 2018-as évben a Nébih számára kiemelt prioritást élvezett az étrend-kiegészítők vizsgálata. Ennek keretében egy fővárosi raktárban több mint 60 ezer doboz, csaknem 668 millió forint értékű, jogszerűtlenül forgalomba hozott, nem nyomon követhető étrend-kiegészítőt (például potencianövelőket, hajhullás elleni és zsírégető szereket, porcerősítőket) vontak ki a forgalomból.

A vizsgálatokon különösen gyakran akadnak fenn olyan, Kínából származó készítmények, amelyek potencianövelő hatóanyagokat tartalmaznak – írja a lap. Így például a Horse Power, a My Tool, a Green Snake, a Virility Max Plus, a Pertinax 3 in 1, a BoomBoom, a Tornado, a Gold Power, a Herkules és a Maraton extra fantázianevű készítmények is eltűntek a kínálatból.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2019-01-31