Felülvizsgálhatják a fogorvosi praxisok finanszírozását
A tárca nem értesült sztrájkról, azonban kész ismét felülvizsgálni a finanszírozási rendszert – írja a Weborvos.hu lapértesülések alapján.

A Népszava cikke szerint a közfinanszírozott praxisok fogorvosai aláírást gyűjtenek és újra tiltakozó akcióra készülnek, ugyanis „megelégelték, hogy korábbi ígéretei ellenére a kormány továbbra sem hajlandó felszámolni az alapellátó fogászatok és a háziorvosi praxisok közötti finanszírozási különbségeket”. A Magyar Idők megkérdezte a minisztériumot.

Az EMMI a lap megkeresésére közölte: az alapellátó házi- és fogorvosi szolgálatok közötti finanszírozási különbség fenntartását korábban az indokolta, hogy a fogorvosi szolgálatok tevékenységük során térítésköteles, vagyis fizetős szolgáltatásokat is nyújtanak. Ezt a gyakorlatot azonban – mint írták – 2017-ben felülvizsgálták, így született meg a döntés, hogy a fogorvosok támogatása együtt halad a háziorvosokéval, azaz ha a háziorvosok további támogatást kapnak, az érvényes lesz a közfinanszírozott alapellátó fogorvosi szolgáltatásokra is. A tárca tájékoztatása szerint a Magyar Fogorvosok Egyesületével folyamatban vannak az egyeztetések, a fogászok sztrájkszándékáról azonban hivatalosan az EMMI nem értesült.

Az említett, 13,5 milliárd forinttal megemelt támogatásból az elmúlt években az érintettek többek között eszközparkjuk felújítását, bővítését, fejlesztését tudták megvalósítani – emlékeztetett az EMMI. Kiemelték: emelkedett a fogorvosi szolgálatok és szakrendelések alapdíja, az elmaradott településen alapellátást nyújtó fogorvosi szolgálatok pedig kiegészítő díjazásban is részesültek. A minisztérium felidézte, hogy 2016-ban kétmilliárd forint pluszforrást biztosítottak a fogorvosi szolgálatok és szakrendelések alapdíjának emelésére, ami 7,7 százalékos emelést jelentett. A pluszforrás egyébként a fejkvóta szerinti fix díjakba épült be, amit a fogorvosi szakma évek óta szorgalmazott – írja a Weborvos.hu.

Forrás: Weborvos.hu
Kelt: 2019-01-30