Jól fogy a Richter antipszichotikuma az amerikai piacon
Jól fogyott a hazai fejlesztésű antipszicho­tikum az Egyesült Államok gyógyszerpiacán, 2018 utolsó három hónapjában 150,5 millió dollárnyit értékesített az Allergan, ebből megközelítőleg 26 millió dollár a Richteré – írja a Világgazdaság online.

Az antipszichotikumok közé sorolható, a tengerentúlon Vraylar néven forgalmazott Richter-készítményből 150,5 millió dollárnyit értékesített a hazai gyártó kereskedelmi partnere, az ír Allergan az Egyesült Államokban, 2018 utolsó negyedévében – írja a vg.hu. A lap szerint a forgalom 71,6 százalékkal múlta felül a 2017-es záró negyedévi számokat. Az október–decemberi értékesítés 9 százalékkal haladta meg a harmadik negyedév 138 millió dolláros forgalmát.

A 150,5 millió dolláros Vraylar-forgalomból mintegy 26 millió dollár bevételrészesedés (royalty) jut a Richternek, a 2018 első kilenc hónapja után kapott 62,5 millió dollárt követően. A Richter-részvények kereskedését elsőre nem mozgatta meg a hír, de napközben egy százalék feletti mínuszban is jártak a gyógyszergyártó papírjai.

A cikk hozzáteszi, hogy a Vraylar-indikáció bipoláris zavarra való kiterjesztésének egyelőre nincs pontos időpontja, azonban piaci várakozások szerint az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) még 2019 első felében elfogadhatja az alkalmazhatóság bővítését. Ezzel újabb ötmilliárd dollár körüli piac nyílna meg a Richter készítménye előtt – összegez a lap.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2019-01-30