A fiatal gyógyszerészek karrierkilátásairól ír a 24.hu
Nem az elvándorlás, sokkal inkább a gyógyszercégek jelentenek veszélyt a patikákra, ahol lasszóval fogják a gyógyszerészeket. A friss diplomások többsége ötévnyi kemény képzés után a változatos és szakmai előmenetellel kecsegtető gyógyszeripart választja az egysíkú, de felelősséggel terhes tárázás és gyógyszerkiadás helyett – írja a 24.hu fiatal gyógyszerészhallgatók tapasztalatait összegző cikkében.

A 24.hu cikke szerint egyre nagyobb kihívást jelent a patikáknak a munkaerőhiány leküzdése, különösen, hogy a nettó 350 ezer forint körüli kezdőfizetések és a szolgálati lakás ellenére is sok végzős hallgató inkább a gyógyszeripart választja. Utóbbi szférában ugyan nettó 250 ezer körüliek a kezdőfizetések, de az összeg dinamikusan növekszik, és a változatos munkakör, valamint az előrelépési lehetőségek is adottak.

A cikkben nyilatkozó végzős fiatalok szerint a patikai munkával kapcsolatos további frusztráció, hogy sokan az ötéves képzés ellenére is „eladóként” tekintenek rájuk, illetve egyre több beteg a Google-ön keresztül saját magát diagnosztizálja, és nem fogadja el a gyógyszerész tanácsait. Ugyanakkor a lapnak nyilatkozó Kossela Lili, a Gyógyszerészhallgatók Egyesületének elnöke azt is kiemelte, hogy a gyógyszerészi gondozás sokkal jobban meg tud valósulni egy kisebb forgalmú vidéki gyógyszertárban, mint a fővárosban:

„Tatabányán már távolról tudták a patikában, hogy mik lesznek a receptek, amiket a beteg hoz. Sokkal jobban tud érvényesülni a gyógyszerészi gondozás fogalma, mert több idő van a betegekre, szorosabb a kapcsolat velük” – fogalmazott a lapnak a végzős gyógyszerészhallgató.

A cikkben nyilatkozó fiatalok azt is kiemelték: bár a gyógyszeripar valóban vonzóbb karrierlehetőségeket kínál, ennek ellenére a végzősök körülbelül fele gyógyszertárban kíván elhelyezkedni. Ráadásul a gyógyszerészszakmát nem fenyegeti az egészségügy kínzó problémáját jelentő elvándorlás, mert itthon is jó feltételekkel és könnyen tud álláshoz jutni az öt év megfeszített tanulás után megszerzett, nemzetközi viszonylatban is erősnek számító gyógyszerészi diplomával rendelkező fiatal – emeli ki írásában a 24.hu.

A 24.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2019-01-29