Évi 48 ezer forintot költenek gyógyszerre a magyarok
Az egy főre jutó gyógyszerfogyasztásban Budapest mind dobozszámban, mind forintértékben vezető helyen szerepel az országban – írja a Házipatika.com az Infostart híre alapján.

Az egy lakosra jutó éves gyógyszerforgalom összértéke 48 ezer forint volt 2017-ben, ami Budapesten tízezer forinttal haladja meg az országos átlagot. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az infostart.hu kérdésére elmondta, hogy a fővárosi gyógyszerfogyasztási szokásoknak egyrészt szociológiai okai is vannak, ugyanakkor a patikusok úgy látják, a forgalmi adatokban az agglomeráció gyógyszerfogyasztása is megjelenik valamilyen szinten – írja a Házipatika.com.

Hozzátette: a négy orvosegyetemi város környékén az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás úgyszintén általában magasabb csakúgy, mint a támogatási hányad és az egy gyógyszeres dobozra jutó átlagos forintérték. Ez Hankó szerint azért lehet így, mert az egyetemeken „a napi gyakorlatnál valamivel modernebb gyógyszerezést is folytatnak”.

Közben azokban az országrészekben, ahol nincs annyi pénz gyógyszerre, illetve nehezebb a hozzáférés az ellátáshoz, kevesebb gyógyszer fogy. A szakember szerint az aprófalvas települések egészségügyi és gyógyszerellátása mindig nehézkesebb volt, mint a nagyvárosoké, és ez a mai napig is tapasztalható.

Forrás: Házipatika.com
Kelt: 2019-01-28