Az OECD országok közül nálunk legmagasabb a rák miatti halálozási arány
Magyarország az utolsó helyen áll az OECD országok rangsorában a százezer főre vetített daganatos betegségek miatti halálozást tekintve. Bár 1991-hez képest 15 százalékkal javult az eredményünk, Csehország ugyanebben az időszakban 30 százalékkal csökkentette a halálozási arányt – derül ki az Index.hu cikkéből.

Magyarországon évente körülbelül 32-33 ezren halnak meg valamilyen daganatos betegség miatt. Míg a szív- és érrendszeri betegségek inkább idősebb korban szedik áldozataikat, addig a rák jellemzően az 50-60 éves korosztályban arat, emiatt sokszor drámaibbnak érezzük a veszteséget.

Európában 100 ezer lakosra számítva nálunk hal meg a legtöbb ember daganatok miatt. A legfejlettebb OECD-országokat mutató rangsornak is a legvégén állunk – írja cikkében az Index.hu.

A hírportál összesítése szerint habár 1991-hez képest Magyarországon 15 százalékkal csökkent a daganatos betegségek miatti halálozási arány, több ország ennél jóval markánsabb javulást ért el ugyanebben az időszakban. Így például 30 százalék körüli arányban sikerült csökkenteni a rákhalálozást Costa Ricában és Svájcban, de a hozzánk hasonló adottságokkal rendelkező Csehországban is. Szintén jelentős javulást tud felmutatni Belgium, Luxemburg, Mexikó és Ausztria.

A csehek jó eredményét a cikk annak tulajdonítja, hogy ott már a kétezres évek elejétől a háziorvosok hatáskörébe utalták a vastagbélrákszűrés megszervezését, míg nálunk jelentős csúszások után csak tavaly ősszel kezdődtek meg az országos szűrések. A cikk azt is hozzáteszi: bár Magyarország továbbra is az OECD-rangsor végén áll, több ország nálunk is kevesebbet tudott javítani az elmúlt huszonöt évben, így Észtországban, Litvániában és Görögországban szinte elhanyagolható a javulás mértéke, míg a szomszédos Szlovákiában kifejezetten romlott az arány.

A cikk szintén megemlíti, hogy Magyarországon folyamatosan nő az újonnan diagnosztizált daganatos megbetegedések száma, ez azonban elsősorban nem az abszolút esetszám növekedésének, hanem a diagnosztikai eszközök fejlődésének köszönhető. A leggyakoribb megbetegedés-típus mindkét nem esetében a bőrrák, ezt a nőknél az emlőrák, a tüdőrák és a vastagbélrák, férfiaknál pedig a tüdőrák, a prosztatarák és szintén a vastagbélrák előfordulása követi.

Az Index.hu teljes cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: index.hu
Kelt: 2019-01-25