Rétvári: Újabb praxisközösségeket hoznak létre 5,8 milliárd forintból
Az egészségügyi alapellátás színvonalának további emelése érdekében, praxisközösségek létrehozására 5,8 milliárd forintot különít el a központi költségvetés – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn Dunavarsányban egy ilyen új centrum átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence elmondta, hogy az országban eddig mintegy ötven praxisközösség kezdte meg működését, azokra európai uniós forrásból 6,6 milliárd forintot fordított a kormányzat. Az államtitkár közlése szerint a következő években további száz praxisközösség életre hívására nyílik lehetőség, maximum 80 millió forint értékben. A pályázatok benyújtásának határideje február 28. – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy a hazai egészségügyi ellátórendszer elsősorban az akut betegek ellátására és a krónikus betegek gondozására fókuszál, az új szolgáltatásként megjelenő praxisközösségekkel a lakosság népegészségügyi mutatóinak javítására helyezik a hangsúlyt. Ismertetése szerint rendelőkben és más helyszíneken az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, a túlsúly, a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében indul a küzdelem.

Ehhez plusz szolgáltatásként többek között védőnők, dietetikus szakemberek, gyógytornászok állnak rendelkezésre, a háziorvosok pedig többlet javadalmazásért külön rendelési időben segítik a munkát – emelte ki Rétvári Bence, hozzátéve, az egészség megőrzésének elősegítése eredményeként a remények szerint a szakellátás terhei is csökkenhetnek.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-01-22