Sokan kieshetnek az ápolási díj új rendszeréből
Az új kritériumok miatt sok család teljesen kieshet az ápolási díj rendszeréből júliustól – írja a Weborvos.hu a 24.hu cikke alapján.

Mint korábban írtuk, idén januártól 15 százalékkal, bruttó 100 ezer forintra emelkedik a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos hozzátartozójukat otthon ápolók ápolási díja, de lépcsőzetes emeléssel 2022 januárjától az akkori minimálbérhez illeszkedik majd. Az új rendszerben pontozás alapján döntik el, ki mennyire rászoruló, így júliustól olyanok is eleshetnek a megemelt ápolási díjtól, akik valamelyest önállóak ugyan, mégis állandó felügyeletre szorulnak. A jogszabály úgy született meg, hogy nem kérték ki az otthonápolók véleményét, akik most aggódva várják a nyáron induló felülvizsgálati rendszert – írja a Weborvos.hu a 24.hu cikke alapján.

Az érintettek tömegével kérnek tanácsot és segítséget az otthonápolási kampányt levezénylő Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesülettől. A szervezet elnöke, Csordás Anett a 24.hu-nak elmondta, maguk is meglepődtek a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet-módosításon, ami tartalmaz egy nyolc kategóriából álló értékelési listát. Ez alapján határozzák meg a gyod, illetve az ápolási díj összegét.

A lista alapján szakértő vizsgálja meg és pontozza az otthonápolásra szoruló önellátási képességét. Az értékélési szempontok között van az, hogy mennyire igényel segítséget az étkezésben, az öltözködésben, a tisztálkodásban. Önállóan vagy segítséggel képes használni a WC -t, rákérdeznek a kontinenciára is (tudja-e tartani a vizeletét és a székletét), hogyan közlekedik a lakáson belül, illetve hogy látogat-e köznevelési intézményt.

Nyolc kategóriában összesen maximum 24 pontot szerezhet az ápolásra szoruló. A gyodot legalább nyolc ponttól lehet kapni. Az ápolási díj köréből kiesik az, aki legfeljebb 5 pontot ér el, az alap gondozási díjhoz 6 és 9 közötti pontszám szükséges. Fokozott ápolási szükséglet pedig akkor áll fenn, ha az ápolt a vizsgálatot elvégző szakértőtől legalább 10 pontot kap.

Csordás Anett szerint a pontrendszer azért aggályos, mert vannak olyan otthonápolásra szorulók (például autisták, súlyos epilepsziás betegek, üvegcsont betegségben szenvedők), akik ugyan önállóan öltözködnek, tisztálkodnak és használják a WC-t, mégis állandó felügyeltre szorulnak. Ők az új rendszer szerint nagy eséllyel kevés pontot érnének el, és előfordulhat, hogy kiesnek az ápolási díj köréből – írja a Weborvos.hu a 24.hu cikke nyomán.

A 24.hu eredeti cikke az alábbi címen olvasható.

Forrás: Weborvos.hu/24.hu
Kelt: 2019-01-21