Jövő hétig kell dönteni a Honvédkórház orvosainak a felmondásukról
A következő hét hétfőjéig kell aláírniuk a Honvédkórház orvosainak új munkaszerződésüket, amely szerint a többletszigorításokkal járó honvédségi státuszba kerülnének.

Elmaradhat a tömeges felmondás a Honvédkórházban, miután a honvédelmi tárcavezető egy múlt heti megbeszélésen közölte a hat „szószóló” orvossal: kétségük ne legyen, a munkaszerződéseket ha törik, ha szakad egységesen átírják. A Népszava szerint a miniszter az orvosokkal azt érzékeltette, hogy nem érdemes ellenkezniük, mivel a felmondásukkal sem tudnának kritikus helyzetet teremteni, mert a helyi menedzsment majd megoldja, hogy legyen aki helyettük ellátja a betegeket.

A lap úgy értesült, a megbeszélés után négy-öt traumatológus, néhány sürgősségi szakember, valamint a héten újranyitott koraszülött centrum munkatársai tartanak még ki a távozás mellett. Az, hogy tényleg távoznak-e, hétfőn derülhet ki, amikor le kell adniuk az aláírt új munkaszerződéseket.

Mint korábban megírtuk, a Honvédkórházban újabb felmondási hullámmal fenyegető helyzet állt elő, miután egy év végi törvénymódosítás szerint az intézmény egészségügyi dolgozói, így az orvosok is honvédelmi státuszba kerülnének. Ez ugyan többletjuttatásokkal is jár, ugyanakkor számos korlátozást is magában hordoz. Így például az orvosoknak előzetes engedélyt kellene kérniük a három napnál hosszabb külföldi tartózkodásra, valamint a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre” hivatkozva bármikor kötelezhetnék őket ügyelet ellátására, akár a saját intézményükön kívül is.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-01-17