Kásler: 1,5-2 milliós orvosi fizetés lenne reális

A fizetések folyamatos és intenzív emelése mellett a szociális viszonyokon is javítani kíván az állam – mondta az emberi erőforrások minisztere az InfoRádióban. Kásler Miklós szavait a Weborvos.hu idézte.

Az emberi erőforrások minisztere az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, nem csak a fizetési kondíciókon, de az egészségügyben dolgozók szociális körülményein is javítani szeretnének. „Nyilvánvalóan a jelenlegi fizetéseknél lényegesen magasabb fizetéseket gondolnék olyan magasnak, ami felvethetné a paraszolvencia megszüntetésének a lehetőségét, de ez reális cél” – idézte Kásler Miklós szavait a Weborvos.hu.

Arra a kérdésre, hogy mekkora lenne a megfelelő fizetés, arról a miniszter azt mondta, „ha a realitásokhoz próbálunk közelebb kerülni, másfél-kétmillió forintos havi fizetés mindenféleképpen azt a biztonságot jelenti, amiből egy orvos méltó módon fent tudja tartani magát és a családját”. Szerinte nem kizárólag fizetésekről van szó, hanem például a lakhatásról is; a fizetések folyamatos és intenzív emelése mellett a szociális viszonyokon is javítani kíván az állam.

Kásler Miklós ennél tovább is ment: az ő társadalomfelfogása szerint ugyanis „mindenki egyformán fontos, mindenki a maga helyén tegyen meg mindent”, úgy gondolja, hogy „mindenkinek a saját igényeihez megfelelő életet célszerű biztosítani, nagyon sokan ezt el is érték, az egyéni igények különbözőek”.

Arra a felvetésre, hogy az orvosok fontosabbak-e például a következő generációt tanító tanároknál, Kásler Miklós – orvos-tanárként is – úgy reagált, nagyon nehéz a két hivatást összehasonlítani: „még az árukat is” – tette hozzá. Az erőforrástárca vezetője úgy fogalmazott „a magyar tradíció az, hogy először a munka, azután a javak birtoklása; de ha ez eltolódik, én azt sem nehezményezem”.

Forrás: Weborvos.hu/InfoRádió
Kelt: 2019-01-16