Sok orvos nem tudja, hogy továbbra is kell felírási igazolás
Az év végéig még továbbra is kötelező a felírási igazolás kiállítása abban az esetben, ha a gyógyszert nem a beteg, hanem hozzátartozója váltja ki. Erről a módosításról azonban sok orvos nem értesült időben, ami kavarodást okozott a gyógyszertárakban – írja a Népszava online.

Az orvosokat nem érte utol a recept felírásról szóló jogszabály január elsejei módosításának híre, és ez komoly zavart okoz a gyógyszertárakban. Bár a friss hosszabbítás nyomán ez év végéig még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni, sok orvos enélkül engedi el a páciensét. Ez aztán a kiváltásnál okoz gondot, hiszen az elektronikusan felírt szereket a gyógyszerész kizárólag magának a betegnek adhatja ki. Január eleje óta számos esetben okozott drámai helyzetet, hogy a családtagok emiatt nem tudták kiváltani a súlyosan beteg hozzátartozójuk orvosságait – írja a nepszava.hu.

A lap olyan esetet is felidéz, ahol súlyos tüdőgyulladásban szenvedő beteget kellett kikelteni az ágyából, hogy hozzájusson a gyógyszeréhez, hiszen az orvos sem fizikai receptet, sem felírási igazolást nem állított ki. A lap idézi Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét, aki szerint jogsértést követne el a gyógyszerész, ha recept vagy felírási igazolás nélkül adná ki a hozzátartozóknak a gyógyszert. Ha ugyanis a gyógyszerész odaadná a szükséges szereket és később nem tudná bemutatni a hozzájuk tartozó vényt az ellenőröknek, egyrészt pénzbüntetést szabnának ki rá, másrészt az egészségbiztosító is megtagadhatja a készítmény árához járó támogatás kifizetését.

A papírvények használatának egy évvel történő meghosszabbítását a Magyar Gyógyszerészi Kamara kezdeményezte, a vonatkozó jogszabály tavaly december 18-án jelent meg.

Forrás: Népszava online
Kelt: 2019-01-08