Közbeszerzési eljárásban keres külsős orvosokat a szolnoki kórház
Kardiológust, érsebészt, sebészeti ügyeletes szakorvost és mellkassebészt is közbeszerzéssel keres a szolnoki kórház, összesen 1,865 milliárd forintos keretösszeggel – írja a 24.hu.

Komoly szakemberhiányra utal, hogy 1 milliárd 865 millió forintért keres külsősöket a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet a következő négy évre közbeszerzési eljárás keretében. Kiszervezéshez, vállalkozók megfizetéséhez általában akkor folyamodik egy költségvetési intézmény, amikor saját állománya valamilyen okból nem tudja ellátni az adódó feladatokat – írja a 24.hu. A tízrészes közbeszerzésben többek között általános sebészeti ügyeletre, aneszteziológiai ügyeletre, érsebészetre és intenzív terápiás ügyeletre is keresnek embereket.

A kórház felügyeletét gyakorló Állami Egészségügyi Eszközkezelő Központtól (ÁEEK) még október 25-én kérdezte meg a lap, miért van szükség a külsős megbízásokra és hány alkalmazottként foglalkoztatott orvos tudná ellátni a kiszervezett feladatokat, kérdéseikre azonban nem kaptak választ.

A lap ezután közérdekű adatigényléssel fordult az intézményhez. A Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet válasza szerint a 2018. január 1. és november 15. közötti időszakra vonatkozóan összesen 101 érvényben lévő, külsős szerződésük volt, ebből tíz haladta meg az évi ötmillió forintos értékhatárt, tizenegy pedig a közbeszerzési értékhatárt.

Hogy pontosan melyik szakterületeken a legtöbb a külsős szakember, azt nem lehet megállapítani, ugyanis több szerződésnél csak az általános, szakorvosi tevékenység tárgyat adták meg. Amit így is látni lehet, hogy a 101 külsős megbízásból 16 urológiai ellátásra, 12 sebészeti tevékenységre (egy daganatsebészeti, kettő kézsebészeti készenléti feladatokra) 9 a gyermekeket érintő tevékenységekre (4 mozgó szakorvosi szolgáltatás, 1 csecsemő- és gyermekgyógyász, 2 gyermeksebészeti, 1 gyermekneurológiai, 1 gyermekpszichiátriai ellátás), 8 neurológus szakorvosi ügyeleti tevékenység nyújtására, 5 pedig triázs feladatok ellátására vonatkozik – írja a lap.

A 24.hu hozzáteszi: a Magyar Államkincstár adatai szerint a Hetényi Géza Kórház az ország legeladósodottabb egészségügyi intézményei közé tartozik: kifizetetlen számláinak összege a tavaly októberi 2,284 milliárd forintról novemberre már 2,357 milliárd forintra nőttek.

A teljes cikk az alábbi címen olvasható.

Forrás: 24.hu
Kelt: 2019-01-04