Tárki: Átlagosan évi 200 ezer forintot költünk a magánegészségügyben
A szűkre szabott állami kiadásokból és a tb-alapon járó egészségügy alacsony színvonalából következik, hogy a magyarok aránytalanul sokat, évente átlagosan 200 ezer forintot költenek magánegészségügyi szolgáltatásokra – írja az Index.hu a Tárki legfrissebb Társadalmi riport című kiadványa alapján.

Míg a GDP-arányos állami hozzájárulás továbbra is kirívóan alacsony (5,2 %) mind OECD, mind regionális összehasonlításban, addig a magyarok egyre nagyobb arányban költenek magánegészségügyi szolgáltatásokra – derül ki az Index.hu a Tárki adataira támaszkodó cikkéből.

A legtöbb beteg járóbeteg-szakrendelésre költ: 2016-ban már többet költött a lakosság szakrendelésekre, mint az állami biztosító. A Szinapszis Kft. szerint három éve a lakosság 53 százaléka, tavaly már 60 százaléka vett igénybe magánszolgáltatást. Ez kifejezetten magas arány ahhoz képest, hogy két év alatt az emberek 87 százaléka fordul egyáltalán orvoshoz. Ez azt jelenti, hogy az összes orvoshoz forduló 69 százaléka keresett fel magánorvost az elmúlt két évben – összegez az Index.

A Tárki adataiból az is kiderül: magánorvoshoz már nemcsak a leggazdagabbak, hanem a középosztály is jár. A betegek fele szakrendelésre ment, harmada diagnosztikáért fizetett, 12 százalék fizetett csak műtétért vagy szülésért. A tipikus magánorvoshoz járó beteg 45 évnél fiatalabb, gyermekes nő, aki aktív dolgozó, fizet járulékot, magasan képzett és jól keres.

Az Index cikke itt, a Tárki Társadalmi riportjának egészségügyről szóló fejezete pedig itt olvasható.

Forrás: index.hu
Kelt: 2019-01-03