Eddig 20 életet mentett meg a mentőszolgálat mobilalkalmazása
Tavaly egész évben körülbelül 30 ezer életmentő beavatkozást végeztek a mentők, és 2000 sikeres újraélesztésük volt. A Szív City alkalmazáson keresztül 600 riasztást kaptak, amelyeknek köszönhetően húsz ember életét sikerült megmenteni – mondta el Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője az M1 műsorában.

Több mint 600 éles riasztásuk volt a mentőknek a Szív city alkalmazás révén – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában. Hozzátette: a Szív City néven indított közösségi mobilapplikációt eddig 15 ezren töltötték le, ennek segítségével már húsz ember életét sikerült megmenteni.

Az önkéntesek a Szív City applikáció letöltésével és a regisztrációval vállalják, hogy ha a közelükben valakinek megáll a szíve, az Országos Mentőszolgálat riasztására a helyszínre sietnek, és mielőtt a mentő megérkezik, hozzáfognak az újraélesztéséhez. A szóvivő elmondta: tavaly egész évben körülbelül 30 ezer életmentő beavatkozást végeztek a mentők, 2000 sikeres újraélesztésük volt.

Győrfi Pál szerint a magyar mentőszolgálat eredményei nem véletlenek, ehhez „tudás és eszközök kellenek”. Ennek kapcsán elmondta, hogy a magyar mentők nemzetközi mentőversenyeken rendszeresen dobogós helyeken végeznek. Emellett komoly fejlesztések is történtek a mentőszolgálatnál. Tavaly 117 új mentőautót vásároltak, az idén pedig további 160 új autó beszerzését tervezik. Mindemellett 25 mentőállomás felújítását készítették elő, valamint 1,9 milliárd forintot kaptak eszközbeszerzésre, melynek révén a teljes mentéstechnikai arzenál megújul – hangsúlyozta a szóvivő.

Forrás: MTI
Kelt: 2019-01-02