Innovatívok: 30 milliárd hiányzik a jól működő gyógyszerkasszához
A magyar gyógyszerkassza alulfinanszírozottsága állandósult, miközben a gyógyszeripari szereplők egyre nagyobb mértékben járulnak hozzá a költségvetéshez – mondta a Világgazdaság online-nak Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója.

Minden korábbinál nagyobb összeget, mintegy 90 milliárd forintot tettek ki a gyógyszeripari ágazati különadók 2018-ban, „állandósult az az átmenetinek szánt helyzet, hogy a gyógyszerkassza több mint ötödét minden évben a gyógyszercégek állják” – mondta Holchacker Péter a vg.hu-nak adott interjúban.

Holchacker szerint a magyar nettó gyógyszerközkiadások az elmúlt évek bővülése ellenére még mindig elmaradnak a visegrádi országok átlagától, ennek a szintnek az elérése reális cél lehet. Az AIPM elnöke hozzátette: szakértői becslések alapján egy jobban működő gyógyszer-támogatási rendszer bevezetéséhez körülbelül 30 milliárd forint pluszforrás bevonására lenne szükség.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének vezetője az interjúban arra is kitért: a választási kampány miatt jelentős csúszás lépett fel az új készítmények befogadásában: hiába volt meg már 2017 végén majdnem minden szükséges támogató döntés, a 29 új készítmény Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) általi befogadására idén októberig várniuk kellett a betegeknek. Holchacker hangsúlyozta: több mint 70 készítmény továbbra is befogadásra vár, így az engedélyezési eljárás további felgyorsítása szükséges.

A teljes interjú az alábbi címen olvasható.

Forrás: Világgazdaság Online
Kelt: 2019-01-02