ÁSZ elnök: Továbbra is átláthatatlan a kórházak gazdálkodása

Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Időknek adott interjúban elmondta: a kórházak egy része túl sokat költ, más része pedig szabálytalanul könyvel. Domokos szerint a két eset világos elkülönítése csak a csalásmentes működést biztosító előírások betartása mellett volna lehetséges.

Az ÁSZ elnöke szerint az egészségügyben „ősbűn”, hogy „a kórházak egy része többet költ, mint amennyi pénz kifizetésére jogosult lenne. Egyes intézményekben egyszerűen törvénytelenül könyvelnek, mégpedig notórius módon” – mondta Domokos László a Magyar Időknek.

Domokos úgy fogalmazott:

„Ma nagyjából negyven kórház lépi túl rendszeresen az anyagi lehetőségeit, de a könyvelési és gazdálkodási szabálytalanságok miatt az ÁSZ sem tudja megmondani, hogy pontosan mi is húzódik meg a háttérben. Egyébként két fő ok jöhet szóba: vagy az, hogy az ellátandó feladatokhoz képest kevés a pénz, vagy az, hogy a kórház vezetői rosszul gazdálkodnak. Akkor lehetne tiszta képet kapni, ha minden egyes egészségügyi intézményben betartanák a számviteli, a közbeszerzési és antikorrupciós szabályokat, a csalásmentes működést biztosító előírásokat. S ez egyébként nem pénzkérdés. Ebben az esetben meg lehetne mondani, hogy melyik kórháznak kell többet juttatni, a gyógyítás mely területeire kell többet áldozni. Jelenleg viszont az intézmények többségében gyakorlatilag átláthatatlan a gazdálkodás”.

A Számvevőszék elnöke hozzátette: az, hogy az intézmények megfelelő színvonalú szolgáltatást tudjanak nyújtani, és a pénzügyi keretbe is beleférjenek, az intézményvezetők felelőssége. Az eredetileg a Magyar Időkben megjelent interjút az Index.hu is szemlézte.

Mint emlékezetes, az ÁSZ elnök augusztusban szintén a Magyar Időkben tett a kórházak „pénzügyi anarchiájára” vonatkozó megjegyzéseket, amelyek megalapozták az ÁSZ későbbi ellenőrzéseit.

Forrás: index.hu/Magyar Idők
Kelt: 2018-12-21