György László államtitkárral tárgyalt a MAGYOSZ
A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének vendége volt György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár.

A szervezet csütörtöki elnökségi ülésén a felek megegyeztek abban, hogy közös érdek egy olyan uniós gyártási mentesség bevezetése, amely megszünteti az összes európai, így a magyar gyártók hátrányos megkülönböztetését is az EU-n kívüli piaci szereplőkkel szemben. A hazai gyártók továbbá hangsúlyozták a gyógyszeripar hosszú távú fenntarthatóságát biztosító iparstratégia szükségességét. Az államtitkár emellett kifejtette, hogy a kormány továbbra is stratégiai ágazatként kezeli a hazai gyógyszergyártást, és kiemelt partnerként tekint a MAGYOSZ-ra – írja a Portfolio.

A MAGYOSZ elnökségi ülésének vendége volt György László államtitkár, akinek részvételével a szövetség vezetői áttekintették a hazai gyógyszergyártás aktuális kihívásait és lehetőségeit. A hazai gyártókat tömörítő gyógyszeripari érdekvédelmi szervezet elnökségi ülésének egyik kiemelt témája volt a 2019. február 9-től életbe lépő egyedi gyógyszer-azonosító rendszer, melynek bevezetése összesen közel húszmilliárd forintos, egyszeri beruházási terhet jelent a gyártóknak – írja a portfolio.hu.

A szabályozás értelmében a vényköteles gyógyszerek „végponttól végpontig” jellegű ellenőrzése érdekében uniós és tagállami szinten is nonprofit, jogi személyek által üzemeltetett, egymással összekapcsolt adattároló rendszereket kellett létrehozni, hogy a patikában történő kiadáskor minden, a gyártósoron egyedi azonosítóval ellátott terméket azonosítani lehessen. Magyarországon ezt a feladatot a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság látja el, melynek egyik alapítója a MAGYOSZ. A megbeszélésen elhangzott, hogy a hazai gyártók, akárcsak a HUMVO, alapvetően felkészültek az új szabályozás megvalósítására, így komolyabb fennakadás a gyógyszerbiztonsági rendszer bevezetése kapcsán nem várható.

A megbeszélés másik központi témája a gyógyszerek kiegészítő oltalmi tanúsítványáról szóló rendelet (SPC) volt, mely kérdésben teljes összhang volt György László és a MAGYOSZ vezetői között. Az államtitkár kifejtette, hogy a „gyógyszerek kiegészítő oltalmi tanúsítványáról szóló rendelet 25 évvel ezelőtti elfogadásakor megfelelően szolgálta az iparág érdekeit, de a generikus gyógyszergyártás volumenének jelentős növekedésével megváltoztak a piaci realitások. A kiegészítő oltalom jelenleg már korlátozza a magyar és az európai generikus gyógyszeripar piaci lehetőségeit”. György László a MAGYOSZ elnökségi ülésén is elmondta, hogy a külső kereskedelmi partnerekhez képest az Európai Unióban sokkal fejlettebb fogyasztóvédelmi, környezetvédelmi és egyéb szabályok vannak érvényben, ami természetesen üdvözlendő és védendő érték, ahogyan az európai termelés is, ezért szükséges, hogy az SPC szabályozás ne különböztesse meg hátrányosan az európai gyártókat az Európán kívüliekkel szemben. Véleménye szerint az EU vezetőinek nemcsak meg kell védeniük az uniós gazdaságot, a termelőket és a fogyasztókat, hanem erősíteniük is kell a belső gazdasági és társadalmi kohéziót, illetve a versenyképességet – írja a pénzügyi hírportál.

A teljes cikk az alábbi címen olvasható.

Forrás: Portfolio.hu
Kelt: 2018-12-11