Visszafelé is elsülhet a homeopátiás szerek kitiltása

Hiába jelentette be nemrég az egészségügyi államtitkár, hogy a magyar piacra bekerülő homeopátiás készítményeket nem lehet gyógyszerként regisztrálni, szakértők szerint ettől még nem fog csökkenni a forgalmuk. Legfeljebb a patikákból szorulnak ki, és egyre többen kezdenek kontroll nélkül, online vásárolni – írja a PharmaOnline a Zoom.hu cikke alapján.

Ahogy korábban megírtuk, egy hétvégi rendezvényen beszélt arról Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, hogy már a parlament előtt van az az egészségügyi „salátatörvény”, amelynek értelmében a jövőben a homeopátiás szereket nem lehetne gyógyszernek hívni. A jogszabály csak a gyógyszerkódexnek megfelelve engedi piacon maradni a Magyarország uniós csatlakozása előtt regisztrált homeopátiás készítményeket.

Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára szerint ugyanakkor a törvény nem lesz érdemi hatással a homeopátiás szerek forgalmára. Aki hisz bennük, akkor is venni fogja, ha nem gyógyszereknek hívják azokat, legfeljebb „betudja a dolgot a gyógyszerlobbi újabb mesterkedésének” – mondta Boldogkői a Zoom.hu-nak. Ráadásul a homeopata orvosok szerepe sem fog változni a tervezet elfogadásával, ugyanúgy felírhatják a nem-gyógyszer készítményeket a betegeknek. És mivel csak az újonnan beérkező készítményeket nem nevezik majd gyógyszereknek,a már forgalomban lévő termékek gyógyszerek maradnak, amelyek egyébként recept nélkül is kaphatóak – hívta fel a figyelmet a professzor.

A homeopátiás készítményeket eddig egy 2001-es európai uniós direktíva alapján nevezhették gyógyszereknek, ez írja elő ugyanis, hogyan kell a szereket engedélyeztetni. Egy roppant egyszerű eljárást foglal magában, ahol nem kell vizsgálni, a készítmények hatásosak-e, csak azt, hogy nincs mellékhatásuk. A vizsgálat annak a ténynek a megállapításából áll, hogy a hígítás mértéke olyan nagy, ami lehetetlenné teszi a negatív hatásokat. Mivel az Európai Unió összes tagállamára nézve kötelező betartani az előírásokat, erős a gyanú, hogy a magyar törvényjavaslat szembemehet az uniós szabályozással – tette hozzá a professzor.

„A törvény annak a folyamatnak az első lépése, amely arról szól, hogy ezeket a szereket kiszorítsák a gyógyszertárakból. Ez azonban az online beszerzések felé tereli a betegeket, amivel gyakorlatilag leveszik a kontrollt a készítményekről, nem gyógyszerészek felügyelik majd a termékek kiadását, ezzel pedig magukra hagyják a betegeket” – idézte Boldogkői Zsolt nyilatkozatát a PharmaOnline.

Forrás: PharmaOnline/Zoom.hu
Kelt: 2018-12-05