Interneten rendelhető potencianövelőket vont ki a forgalomból a NÉBIH
Interneten rendelhető étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – áll a szervezet múlt pénteki közleményében.

A potencianövekedést elősegítő étrend-kiegészítőket gyógyszerhatóanyag jelenléte miatt kellett azonnali hatállyal kivonni. A hivatal arra kéri az érintetteket, hogy a Natur Herb Medical Kft. által forgalmazott Herkules és Maraton extra elnevezésű terméket ne fogyasszák el, azokban laboratóriumi vizsgálatok ugyanis gyógyszerhatóanyagokat, Tadalafilt és Szildenafilt mutattak ki.

A NÉBIH közleményében rámutat: az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, amelyekben gyógyszerhatóanyagok nem lehetnek, mert azok keringési és idegrendszeri problémát okozhatnak. A gyógyszerhatóanyagok felhasználása kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, az ilyen típusú hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött – tették hozzá.

Az ügyben az eljárás folyamatban van, a forgalmazó élelmiszer-ellenőrzési bírságra is számíthat. A NÉBIH arra kéri a vásárlókat, hogy jelezzék a NÉBIH zöldszámán (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen, ha ezeknek a készítményeknek a forgalmazását észlelik.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-12-03