A gyógyszerek illegális exportja veszélyezteti az ellátást Lengyelországban
Lengyelországban ipari mérteket öltött a gyógyszerek felvásárlása hamis papírokkal a gyógyszertárakból, majd exportja az árkülönbségből fakadó magas nyereség reményében – írja a Napi.hu.

A gazdasági hírportál cikke szerint a gyógyszerek illegális reexportja miatt egyes életmentő készítményekből is hiány alakult ki Lengyelországban, így többek között az inzulin, egyes trombózis elleni szerek és vérnyomáscsökkentők készletei is megcsappantak.

Lengyel sajtóbeszámolók alapján a probléma forrása az, hogy ezeket a készítményeket a lengyelországi árnál jóval drágábban lehet külföldön értékesíteni, ezért bűnözői csoportok szerveződtek a gyógyszerek felvásárlására, majd más országokban való újraértékesítésére.

A rendőrség szerint a maffia úgy működött, hogy hamis dokumentumok alapján vásároltak gyógyszereket az ország egész területén, hogy azokat később külföldre vigyék. Elsősorban onkológiai, antitrombotikus, kardiológiai és más szerekről van szó. A bűnözők folyamatosan kapcsolatban voltak egymással, átlagosan 14-200 ezer zlotyért (1,05-15 millió forint) vettek gyógyszereket havonta, amelyeket átlagosan havi 10 millió zlotyért (750 millió forintért) értékesítettek külföldön.

A hatóságok november közepén kilenc vajdaság területén csaptak le illegális gyógyszer-kereskedelmi láncokra. Összesen 120 gyógyszertárat, számlairodát, lakást és más helyiséget kutattak át, 11 személyt letartóztattak – írja a lap.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2018-11-30