1200 amerikai település perli az egyik gyógyszergyártó alapítóit
A Purdue Pharma által forgalmazott Oxycontin fájdalomcsillapítót a kilencvenes évektől kezdve hamis marketingeszközökkel tukmálták rá az orvosokra, ezzel hozzájárulva az Egyesült Államok napjainkban dúló opiátválságához – írja a 24.hu a brit Guardian nyomán.

A kilencvenes években komoly paradigmaváltás zajlott le az amerikai egészségügyben, amelynek nyomán egyre több, korábban indokolatlannak minősített esetben írtak fel opioid-tartalmú fájdalomcsillapítókat a betegeknek. Ezt promotálta az American Pain Society nevű szervezet is, amelyet részben a gyógyszergyárak finanszíroztak. Az Oxycontint gyártó Purdue Pharma profi marketingkampányt dolgozott ki, amelyben tévesen azt kommunikálták az orvosok felé, hogy a gyógyszer hatóanyagát alkotó oxikodon hatóereje kisebb, mint a morfiumé, ezért kevésbé veszélyes – írja a 24.hu.

A cég három vezetőjét már a 2000-es évek közepén elítélték egyszer a gyógyszeripari felügyelet, az orvosok és a fogyasztók félrevezetése miatt az Oxycontin lehetséges veszélyeivel kapcsolatban. A cégnek akkor 600 millió dolláros kártérítést kellett fizetnie. Az USA mélyülő opiátválsága azonban ismét aktuálissá tette a kérdést, ezért 1200 települési önkormányzat indított újabb eljárást a Purdue Pharmát alapító Sackler család több tagja ellen – írta meg a Guardian.

Becslések szerint az opiátfüggőség évi 500 milliárd dolláros terhet jelent az amerikai költségvetésnek, ugyanakkor valószínűtlennek tűnik, hogy az érintett cég alapítói jelentős kártérítést tudnának fizetni, mivel a cég bevételeinek nagy részét ingatlanba, jótékonysági alapítványokba és külföldi cégekbe fektették. A Guardian információi szerint azonban az alapítók ellen nemcsak polgári, hanem büntetőeljárás is indulhat, mivel a gyanú szerint tisztában voltak a túlzott Oxycontin-használat veszélyeivel, azonban arra nyereségvágyból nem figyelmeztették sem a fogyasztókat, sem az illetékes szakembereket.

A teljes cikk az alábbi címen olvasható.

Forrás: 24.hu/Guardian
Kelt: 2018-11-27