Emmi: 37 milliárd forint többlettámogatás az Egészségbiztosítási Alapnak

Több mint 23,5 milliárd forinttal emelkedik a gyógyszerkassza annak a kormánydöntésnek az eredményeként, amelynek értelmében 37 milliárd forinttal nő az Egészségbiztosítási Alap idei kasszája.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a változtatásra a gyógyító-megelőző ellátások, a gyógyszertámogatás, és a gyógyászati segédeszköz jogcímcsoport év közbeni előirányzat korrekciója miatt van szükség.

A többletforrásokkal 6,5 milliárd forinttal emelkedik az összevont szakellátásra, több mint 23,5 milliárd forinttal a gyógyszertámogatásra, csaknem 6 milliárd forinttal a gyógyászati segédeszközökre és mintegy 900 millió forinttal a kötszertámogatásra fordított összeg.

Az emeléssel párhuzamosan olyan intézkedéseket is kidolgoznak, amelyek éves szinten mintegy 5 milliárd forinttal csökkenthetik az Egészségbiztosítási Alap kiadásait – írták. Az Emmi hangsúlyozta, a megnövekedett források a betegellátás biztonságát és zökkenőmentességét szavatolják.

Horváth Ildikó: Hatékonyabban kell gazdálkodniuk az intézményeknek

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleménye szerint Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára a Fókuszban az egészségügyi szakrendelők című tanácskozáson elmondta: az emberi erőforrások minisztere előre megtervezett ütemterv szerint végzi az egészségügyi intézményeknél a szabályszerű és hatékony gazdálkodás követelményeinek ellenőrzését. Nem megengedhető ugyanis, hogy egészségügyi intézmények vezetői ne tartsák be a gazdálkodásukra vonatkozó törvényi előírásokat – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: tapasztalataik szerint az általános hiba a kórházon belüli információáramlás, illetve a kórházon kívüli kapcsolattartás szabályozott rendszerének hiánya. Jellemző, hogy a kötelezettségvállalásra, az utalványozásra, teljesítésigazolásra, pénzügyi ellenjegyzésre jogosultak körét írásban nem jelölik ki, hiányosak a munkaköri leírások, a leltározási ütemtervek – mondta Horváth Ildikó.

Az államtitkár szorgalmazta, hogy a jövőben gyakrabban ellenőrizzék az egészségügyi intézmények gazdálkodását és ezek alapján a rendszerszintű beavatkozás mellett lokálisan is kezeljék a problémákat. Fontosnak ítélte továbbá a bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedések eredményének rendszeres értékelését a kórházak likviditási helyzetének javítása érdekében – közölte az ÁSZ.

Forrás: MTI
Kelt: 2018-11-22