Kórházszövetség: Kevesebb sürgősségi osztályra lehet szükség
A Magyar Kórházszövetség a sürgősségi betegellátást is folytató kórházakra kiterjedő felmérése alapján megfontolandó, hogy kevesebb helyen, de biztonságosabb és magasabb színvonalú sürgősségi osztályok működjenek az országban – írja a Magyar Idők.

A Magyar Kórházszövetség vezetése az elmúlt hónapok sürgősségi osztályokkal kapcsolatos botrányai után döntött úgy, hogy felméri a sürgősségi osztályok helyzetét. Ficzere Andrea, a szervezet elnökhelyettese a Magyar Időknek elmondta: a 107 tagintézményből hatvan reagált, közülük 41-ben van SBO, és 32 helyről kapták azt a visszajelzést, hogy nem tudnak zökkenőmentes betegellátást biztosítani.

A kórházak főigazgatói több okot is megjelöltek, ezek közül a legfontosabbnak az indokolatlan igénybevételt tartották, amit a háziorvosi és a járóbeteg-ellátás hiányosságai­ra vezettek vissza.

Ficzere Andrea a lapnak nyilatkozva hozzátette: a kórházak egyre nehezebben tudnak megfelelni a sürgősségi orvosok által támasztott bérigényeknek, akik akár óránként 7500 és 13000 forint közötti bért is elkérhetnek. A létszámhiányból fakadó bérspirált a Magyar Kórházszövetség szerint csak bérplafonnal lehetne megelőzni, mert máskülönben a sürgősségi szakorvosok magas órabére komoly intézményen belüli bérfeszültségekhez vezethet.

Mindezek miatt javasolják azt, hogy inkább kevesebb kórházban legyen sürgősségi osztály, de ott színvonalas, könnyen hozzáférhető ellátást nyújtsanak – írja a lap.

Forrás: Magyar Idők
Kelt: 2018-11-20