Ötven milliárd felett járnak a kórházak lejárt tartozásai
Októberben több mint ötmilliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt tartozásainak értéke, amely október végére az 50 milliárdos lélektani küszöböt átlépve 51 milliárd forinthoz közelített a Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatai szerint - írja a Napi.hu.

A gazdasági hírportál cikke szerint október végére 50,7 milliárd forintot tettek ki a magyar kórházak lejárt fizetési határidejű tartozásai, átlépve ezzel az 50 milliárdos “lélektani határt”. A lejárt tartozások összege ráadásul több mint ötmilliárddal nőtt októberben, főleg 60 napon túl lejárt számlák teljesítésének továbbhalasztásából adódóan.

A növekmény még drámaibb, ha 2017 végéhez viszonyítunk, ugyanis azóta 35,2 milliárd, vagyis havonta átlagosan 3,5 milliárd forinttal gyarapodik a lejárt tartozások összege. A Napi.hu megjegyzi: az önmagában nem példa nélküli, hogy egy hónap alatt ötmilliárd forinttal nőjön a tartozás, ellenben tavaly ilyenkor már bejelentették az adósságkonszolidációt, amire idén egyelőre nem került sor.

Az adósok listáját a Péterfy Sándor utcai kórház vezeti 3,2 milliárd forinttal, itt egy hónap alatt 462 millió forint értékű lejárt számla kifizetését halasztották el. A másodiknak felzárkózott a március végén még nulla forint adóssággal rendelkező, október végére 2,73 milliárdnyi adósságot felhalmozó Honvédkórház, ahol csak az október 776 millió forinttal gyarapította az állományt. Kétmilliárd fölötti a tartozása két nagy megyei intézménynek is, a Békés megyei kórháznak és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórháznak. A Debreceni-, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem hozzávetőlegesen két-kétmilliárd forintos tartozást görget, míg további tíz fekvőbeteg-ellátó intézmény tartozik egyenként 1-2 milliárd forint közötti összeggel - írja a lap.

Forrás: napi.hu
Kelt: 2018-11-19