Négymillió dollárba kerülhet a Novartis új SMA-gyógyszere
A gyógyszercég számításai alapján ez az az ár, amely mellett még megérheti finanszírozni a biztosítóknak az egyszeri génterápiás beavatkozást.

4 és 5 millió dollár között alakulhat a terápiánkénti költsége annak az új SMA-gyógyszernek, amelyet a hírek szerint a Novartis hamarosan a piacra dobhat – írja a G7 gazdasági hírportál a Reuters tudósítása alapján. Ugyan nem példa nélküli, hogy az egészségbiztosítók ilyen költséges terápiákat finanszírozzanak, azonban azok jellemzően hosszabb időtávon oszlanak el, míg a svájci gyógyszercég új készítménye egyszeri beavatkozást igényelne.

A Novartis úgy számol, hogy az életminőséggel korrigált életév-nyereség (QALY) alapján körülbelül négymillió dollárra lőhető be a készítmény reális ára, amellyel egy átlagos páciens csaknem 15 életévet nyerne. Ez azonban komoly választás elé állíthatja az egészségbiztosítókat, amelyeknek a társadalmi költségek mellett a gazdasági hatékonyságot is mérlegelniük kell.

A legsúlyosabb gerinc eredetű izomsorvadás (SMA) a Novartis adatai alapján az Egyesült Államokban évente 270-300 gyereknél vagy fiatalnál jelentkezik, Európában 330-360 közötti az előfordulása. Évi 300 beteg kezelése a fent említett árra kalkulálva 1,2 milliárd dollárt emésztene fel, azonban piaci szakértők szerint valószínűbb, hogy a Novartis csak „puhításképpen” dobta be az elsőre megdöbbentően magasnak tűnő árat, hogy a végső ár majd egymillió dollár körül stabilizálódjon.

Forrás: g7.hu
Kelt: 2018-11-12