Átadták az idei egészségügyi kitüntetéseket
A történelem és a kritikus időszakok győztesei azok, akiknek vannak hagyományai, van történelme, kultúrája, és mi azok közé tartozunk, akik mindezekkel rendelkeznek – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten egészségügyi és oktatási díjak átadásán.

Kásler Miklós az ünnepségen elmondott köszöntőjében úgy fogalmazott, az elmúlt néhány ezer évben azok tudtak túlélni és tudták a jövőjüket biztosítani, akiknek voltak tradícióik, zavartalan volt az önazonosságtudatuk, ezzel élni, és erre építkezni tudtak.

A miniszter beszédében kitért Boldog Batthyány-Strattmann Lászlóra, a „szegények orvosára”, aki vagyonát, címét, befolyását és tudását az elesettek gyógyítására használta az első világháborúban. Kásler Miklós felidézte Semmelweis Ignác alakját is, aki olyan értékeket mutatott fel, amely a magyar és az európai kultúra esszenciája volt, a mindenek feletti küzdelmet az emberi életekért. A miniszter kiemelte, a most kitüntetettek életükkel, tudásukkal példát mutatva járultak hozzá a magyar örökséghez.

A Vigadóban rendezett ünnepségen az egészségügyi és az oktatói munkát elismerő díjakat Kásler Miklós miniszter Horváth Ildikó egészségügyért és Bódis József oktatásért felelős államtitkárral közösen adta át.

Az egészségügy területén ketten Semmelweis Ignác-díjban, tizenegyen Batthyány-Strattmann László-díjban, tizenhárman Pro Sanitate-díjban részesültek, tizenkilencen miniszteri elismerő oklevelet vehettek át. Az oktatás területén Trefort Ágoston-díjban tízen, Kármán Tódor-díjban ketten részesültek.

Az egészségügy területén Batthány-Strattman László-díjban részesült többek között Prof. dr. Bak Mihály, az Országos Onkológiai Intézet Cytopathologiai Osztály főorvosa; Dr. Clemens Béla Marcell, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház osztályvezető főorvosa és Dr. Csellár Zsuzsanna, a Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

A díjazottak teljes listája a Weborvos cikkében olvasható.

Forrás: MTI/Weborvos.hu
Kelt: 2018-11-09