Az önkormányzat tiltakozik a gyulai patikák új ügyeleti rendje ellen
Kásler Miklós emberi erőforrásminiszterhez fordult a gyulai önkormányzat, miután a helyi patikák az OGYÉI döntése nyomán új ügyeleti rendszert vezettek be. Ennek értelmében este 10 óra után csak készenléti ügyeletet teljesítenének a helyi gyógyszertárak, ami az önkormányzat szerint elfogadhatatlan.

A behir.hu regionális hírportál szerint november 17-től változik az ügyeletes patikák ügyeleti rendje Gyulán: zárás után 22 óráig tart a „tényleges ügyelet”, majd 22 óra után készenléti ügyeletben, a patikussal történt telefonos egyeztetés után, 30 percen belül kiadják az azonnali betegellátást igénylő gyógyszert. Egyéb és nem indokolt esetben 10 óra után nem kötelesek kiadni a gyógyszert, ezután csak Békéscsabán lesz ügyeletes patika az éjszakai órákban.

A hírportál szerint Gyula önkormányzata egy, Kásler Miklósnak címzett levélben fejezte ki tiltakozását, melybe így fogalmaznak:

„Elfogadhatatlannak tartjuk és tiltakozunk az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet döntése ellen, amellyel november 17. napjától meg kívánják szüntetni Gyulán a gyógyszertári éjszakai ügyeletet. Az állami hatóság döntését súlyosan közösség-ellenesnek tartjuk, mert az este 10-től megfosztja Gyula város 31 ezer polgárát és a nálunk tartózkodó évi sok ezer vendéget attól, hogy éjszaka hozzájuthassanak fontos gyógyszerekhez. Elítéljük azt a gyakorlatot is, hogy az OGYÉI nem kérte ki önkormányzatunk véleményét a város valamennyi polgárának életét jelentősen érintő patikai ügyelet ügyében. Velünk egyetértésben tiltakozik országgyűlési képviselőnk is az OGYÉI döntése ellen, amiért is dr. Kovács József képviselő úrral közösen fordulunk levélben prof. dr. Kásler Miklós Miniszter úrhoz és dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár úrhölgyhöz a városunk polgárait és a turistákat sújtó átgondolatlan döntés orvoslása érdekében. Addig is kérjük, hogy a sérelmezett határozatot ne hajtsák végre.”

Forrás: behir.hu
Kelt: 2018-11-09