Újraválaszthatók lesznek a régi tisztségviselők
Hamarosan az Országgyűlés elé kerül az az őszi, egészségügyi salátatörvény-tervezet, amely az egészségügyi szakmai kamarákról szóló törvényt is módosítja.

Ennek megszavazásával eltörlik azt a szabályt, amelyet 2012-ben fogadott el a Parlament, és amelynek értelmében csak két ciklusra választhatók meg a kamarák országos tisztségviselői. A hat évvel ezelőtt hatályba lépő törvény 2011-től indította el a két ciklust.

A Pharma Online információi szerint a módosítást a Magyar Orvosi Kamara elnöke kezdeményezte az emberi erőforrások miniszterénél, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) pedig támogatólag csatlakozott az indítványhoz.

Amennyiben a képviselők elfogadják a módosítást, a következő kamarai tisztújításon – ami jövőre esedékes – újra jelölhető és választható lesz a hivatásrendek valamennyi tisztségviselője, így a MOK elnökének Éger István, az MGYK elnökének Hankó Zoltán, valamint a MESZK elnökének Balogh Zoltán. Ők valamennyien a második ciklusukat töltik, és a most hatályos szabályozás szerint 2019-ben már nem indulhatnának az elnöki posztért.

Forrás: Medical Online
Kelt: 2018-10-31